Nem tekinti örökre ellenségnek a NATO-t Putyin

Vlagyimir Putyin beiktatási beszédében bebizonyította, hogy Moszkva nem tekinti örök ellenségnek a NATO-országokat – hangoztatta a TASZSZ-nak adott interjúban Dimitrij Szuszlov. A moszkvai Nemzeti Kutatóegyetem egyik központjának igazgatóhelyettese kifejtette, az orosz államfő egyértelműen kifejezésre juttatta, kész megvitatni a biztonság és a stratégiai stabilitás kérdéseit, de csak egyenlő feltételekkel.

Az elnök ezzel azt hangsúlyozta, hogy most éppen azért vagyunk konfrontációban a Nyugattal, mert Oroszország szuverén fejlődésének modellje elfogadhatatlan a másik fél számára – mondta Szuszlov. De ha a Nyugat felhagy ezzel a politikával, és Moszkvát független, szuverén szereplőként és hatalomként ismeri el, akkor boldogok lesznek, és készen állnak majd a tárgyalásokra.

A szakértő szerint Putyinnak a párbeszédről tett nyilatkozata összefügg az Orosz Föderáció azon terveivel is, amelyek a nem stratégiai nukleáris fegyverekre vonatkoznak – s amelyek nem kis riadalmat váltottak ki Európában.

Ez valóban kéz a kézben jár, hiszen egyrészt bebizonyították a Nyugatnak, hogy ha a jelenlegi hibrid háború eszkalálódik (értsd: belép a NATO), akkor az események nukleáris csapásokhoz vezethetnek – jegyezte meg a szakértő. Másrészt ha a Nyugat felhagy ezzel az eszkalációs politikával, akkor teljesen normálisan tudunk együttműködni a stratégiai stabilitás kérdéseiben – fogalmazott Dimitrij Szuszlov.

Elolvasom a cikket