Rossz rangsort vezet Szlovákia

A lég- és környezetszennyezés növeli a krónikus és súlyos betegségek kialakulásának és rosszabbodásának veszélyét és negatív hatással van azoknak az egészségére és életminőségére, akik magas szennyezettségű munkahelyen dolgoznak. Márpedig a Felvidéken akad pár ilyen poszt…

Az európai országok közül Szlovákiában a legnagyobb a szennyező technológiájú munkahelyek aránya – írta meg kedden a Felvidék.ma. Mint a cikkükben egyebek mellett olvasható, a lég- és környezetszennyezés növeli a krónikus és súlyos betegségek kialakulásának és rosszabbodásának veszélyét.

Az ilyen helyeken dolgozóknak a számaránya a foglalkoztatottak körében eltérő az egyes európai országokban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb adatai szerint a magas szennyezettségű műhelyekben dolgozók száma Szlovákiában és Csehországban a legnagyobb, eléri a tíz százalékot – míg a legkisebb – kétszázalékos – pedig Portugáliában és Ausztriában.

A Felvidéken a férfiak tizennégy, míg a nők nem egész két százaléka dolgozik magas szennyezettségű munkahelyen. A férfiak aránya például nagyobb a közlekedésben vagy a közszolgáltatásokban, a nők pedig általában az oktatás, a vendéglátóipar vagy az adminisztrációs tevékenység terén érintettek. Hozzáteszik, rossz munkakörnyezetben Szlovákiában leggyakrabban a 24 évesnél fiatalabb és az 55 évesnél idősebbek vannak, így ezeknek a korcsoportoknak a képviseletében Szlovákia kimagaslik a többi ország közül.

Elolvasom a cikket