Tuzson Bence: Békepárti fordulatra van szükség Európában

MH/MTI
2024. május 7. kedd. 14:40

A Századvég és a Matthias Corvinus Collegium (MCC) konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a tárcavezető kiemelte: a júniusi európai parlamenti választás legkomolyabb tétje a háború kérdése. Nem volt példa még arra, hogy ennyire húsbavágó, az életünket ilyen széles spektrumon, akár konkrétan is érintő kérdésről kelljen dönteni – magyarázta. Hozzátette: nem az a lényeg, hogy a tagállamokban jobboldali vagy baloldali pártok nyerik meg a választást, hanem hogy békepártiak-e.

Tuzson Bence hangsúlyozta: amíg a mostani kormány van hatalmon Magyarországon, hazánk nem fog meghátrálni ebben a kérdésben, nem fog katonákat küldeni, fegyvert szállítani egy szomszédos országban zajló háborúba. A nyomás ugyanakkor jelentős az országon – fűzte hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy Európának erős nemzetekre kell épülnie. „Erős Európa csak erős nemzetek szövetségeként képzelhető el” – rögzítette. Megjegyezte: a magyar álláspont szerint az európai jogalkotás nem állhat az egyes nemzetek alkotmánya felett, hanem éppen a nemzeti alkotmányokból vezethető le.

„Meggyőződésem, hogy lesz szuverenista fordulat Európában” – húzta alá. Folyosói beszélgetéseken „nagyon jól lehet érzékelni, hogy a legtöbb európai kormánytag ugyanezt érzi, még ha a hivatalos álláspont miatt sokszor nem is mondják ki” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket