A dél-koreai elnök elégedetlen

MH/ MTI
2024. május 9. csütörtök. 22:31

Az elnök továbbá elismerte; az, hogy pártja a múlt hónapban vereséget szenvedett a parlamenti választásokon, jól tükrözi az emberek véleményét elnökségének elmúlt két évéről. „Úgy vélem, ez megmutatja a nép értékelését arról, hogy a hivatalom eddigi munkája messze elmarad a szükségestől” – fogalmazott az elnök.

Jun ezért ígéretet tett a gazdaság javítására, és kijelentette, hogy hivatali idejének fennmaradó három évét a dél-koreai népet sújtó demográfiai problémák kezelésére szenteli. Ezen törekvés részeként egy külön minisztérium megalakítását tervezik, amely az alacsony születésszám és az elöregedő társadalom okozta problémákkal fog foglalkozni.

„Úgy gondolom, hogy mostantól, ami igazán fontos az végsősoron a gazdaság. És bár az olyan szervezeti dolgok, mint a vállalati növekedés és a munkahelyteremtés is fontosak, de szerintem ennél még fontosabb, hogy megpróbáljuk tevékenyen megkeresni és megoldani az életminőség terén jelentkező nehézségeket és kellemetlenségeket, amelyeket minden egyes ember érzékel” – mondta Jun a sajtótájékoztatóján.

A dél-koreai elnök emellett kitért a feleségét érő, luxusajándék illegális elfogadásáról szóló vádakra is, és bocsánatot kért, amiért nem megfelelően kezelték az ügyet.

Az elnök továbbá olyan témákat is érintett sajtótájékoztatóján, mint a meredeken emelkedő infláció, a nyugdíjrendszer reformja, Dél-Korea félvezetőiparban betöltött szerepe és a több hónapja tartó orvossztrájk, valamint annak az egészségügyi rendszert megbénító hatása.

Elolvasom a cikket