A sajtfogyasztás meglepő hatásai a vesekőre

MH
2024. május 9. csütörtök. 12:21

Néhány veseköves ember talán nem is tudja, hogy veseköve van, mivel a kövek mérete homokszem nagyságú, és könnyen áthaladnak a vizeletelvezető rendszeren. Mások nem ilyen szerencsések, és olyan veseköves tüneteket tapasztalhatnak, mint a felsőtest alsó részén jelentkező éles fájdalom és vizelési nehézségek. A vesekő miatt a vizelet vörös vagy barna színűvé is válhat – írta a healthdigest.com.

Vesekő akkor alakulhat ki, ha a vizeletben sok koncentrált sav és ásványi anyag, például kalcium, oxalát és foszfor van. Ezek az ásványi anyagok általában a vizeletben vannak, és áthaladnak a szervezeteden, de koncentrálódhatnak, ha nincs elég folyadék a szervezetedben, vagy ha sokat izzad.

Az egészséges növényi élelmiszerek, például a gyümölcsök, zöldségek, diófélék és magvak magas oxaláttartalmúak, a tejtermékek, például a tej és a sajt pedig nagyszerű kalciumforrások.

A több kalcium bevitele az olyan élelmiszerekből, mint a sajt, csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát.

A National Kidney Foundation napi 1000-1200 milligramm kalcium bevitelét javasolja.

Elolvasom a cikket