A boldogság tanulható

A boldogsághoz vezető egyszerű utat keresve a tudósok tanulmányt tanulmány után végeznek, amelyek az emberi lét különböző aspektusait vizsgálják. Az alvástól a mosolygásig, amelyek befolyásolják az öröm megélését. Ebben a cikkben tíz tudományosan bizonyított módszert tekintünk át, amelyekkel elérhetjük a valódi kiteljesedés érzését.

1. Készítsünk egy edzéstervet

A testmozgás előtérbe helyezése népszerű tipp, ha a boldogságszint növeléséről van szó – és nem véletlenül. Tudományos bizonyítékok igazolják, hogy a rendszeres testmozgás jótékony hatással van a szorongás érzésének csökkentésére, növeli az élettel való elégedettséget, és elősegíti a szerotoninszint emelkedését, amely hatékonyan ellensúlyozza a negatív érzelmeket. Emellett a tanulmányok szerint az ebédszünetben történő séta növelheti a munkahelyi lelkesedést, és csökkentheti a stressz-szintet a napi feladatok során. Ha ez még mindig nem győzi meg, vannak olyan kutatási jelentések, amelyek szerint a hosszú sétákra úgy reagál, mintha épp most lett volna szerelmes!

2. Az alvás prioritás

Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már életünk során legalább egyszer az alvás és a boldogságérzet közötti kapcsolatot. A Harvard Medical School információi szerint a rossz vagy elégtelen alvás ingerlékenységet és stresszt okozhat, míg az egészséges alvás javíthatja a hangulatot.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a felnőtteknek naponta legalább hét órát kellene aludniuk, és olyan gyakorlatokat kellene követniük, amelyek javítják az alvás minőségét, például az elektronikus eszközök kiiktatását a hálószobából és a rendszeres pihenőidő megtartását, akár hétvégén is.

3. A családi rutinok

A közös vacsorák, a rendszeres játékidő és az olvasás mind-mind a családi kötelékek fenntartásának közös elemei, és a kutatások szerint ezek a szempontok jelentős hatással vannak az egyén általános boldogságélményére. Egy 2014-es tanulmány szerint a családra összpontosító rutinok a gyermekek jobb szociális-érzelmi egészségével, valamint az összetartozás és a biztonság nagyobb fokú érzésével korrelálnak.

Más kutatási eredmények arra utalnak, hogy a rutin bevezetése a családi életbe hozzájárul az ellenálló képesség kialakításához, amely viszont a boldogságérzettel hozható összefüggésbe. Életkortól függetlenül, legyen szó gyermekről vagy felnőttről, a WebMD hangsúlyozza, hogy a rendszeres heti rituálék bevezetése segíthet a stressz csökkentésében, az egészség javításában és a pihenőidők jobb priorizálásában.

4. Építsen (és tartsa fenn) a barátságokat

A barátságok hatalmas erőt képviselnek – egyes tanulmányok szerint még a családi kötelékeknél is fontosabbak lehetnek, különösen életünk végén. A baráti kapcsolatokról kiderült, hogy összefüggnek a jobb általános egészségi állapottal és a boldogsággal, de a Time szerint valóban nagy szükség van a közelségre ahhoz, hogy a kapcsolat idősebb korban is fennmaradjon. Hány barátra van szükségünk a maximális boldogsághoz?

A CNBC Eric Barkerrel, a Plays Well With Others szerzőjével készített interjú szerint azok, akiknek öt vagy több közeli barátjuk van, 60 százalékkal boldogabbnak érzik magukat, mint azok, akiknek nincs ugyanennyi, és azok, akik fontos és támogató személynek tartják a főnöküket, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel élvezik a munkájukat.

5. Ossza meg a kedvességet

A kedvesség megváltoztathatja az agyunkat – méghozzá szó szerint! A Mayo Klinika által megosztott kutatás szerint a szerotonin és a dopamin szintjének növekedéséhez vezet, amely két neurotranszmitter felelős az elégedettség és az öröm megtapasztalásáért. Más kutatások szerint a kedvesség cselekedeteiben való teljes körű részvétel összefügg a szorongás és a depresszió csökkent szintjével az embereknél. Ha a kedvesség gyakorlásának előnyeit szeretné learatni, akkor szerencséje van – egy tanulmány szerint a kedveskedés már egy hétig tartó gyakorlása is megnövekedett elégedettséget eredményezhet.

6. Gyakorolja a tudatosságot meditációval

Amikor az élet tempója lelassul, a meditáció rendszeres gyakorlása bizonyítottan alkalmas a nagyobb tudatosság ápolására, amely összefüggésbe hozható a céltudatossággal és a boldogság magasabb szintjével. A Psychology Today című lapban megjelent cikk magyarázata szerint az aktuális tapasztalatok megfigyelése boldogabbá tehet, lelassíthat, hogy értékeljük a dolgokat, vagy észrevehetjük a naponta megélt boldog pillanatokat. Elkezdhet figyelni a fákra vagy a virágokra, élvezheti a napot a bőrén..

7. Ismerje fel az erősségeit, és építsen azokra

Ahelyett, hogy a gyengeségeire koncentrál, amely gyakori jelenség, ünnepelje és értékelje az erősségeit. A Psychology Today oldalon elérhető információk szerint az erőssége felismerése és az azokra való építés segíthet az önismeret növelésében, az önmagával való kapcsolata javításában és boldogságérzése növelésében.

Az erősségek nem feltétlenül korlátozódnak az önéletrajzban felsorolt készségekre, például a nyelvtudásra vagy a szakirányú ismeretekre. Lehetnek egyedi személyiségjegyek is, mint például a tanulás szeretete, a kedvesség vagy a kíváncsiság.

8. Gyakorolja a hálát

A Harvard Health egyenesen úgy fogalmaz: a hála kifejezése boldogabbá tehet. A 2021-ben megjelent cikk egy tanulmányt idéz, amely szerint azok az emberek, akik felírtak egy listát azokról a dolgokról, amelyekért hálásak voltak, több örömöt éreztek, mint azok, akik a mindennapi gondokra koncentráltak. Ráadásul a résztvevők azon csoportja, akik hálát írtak mások kedvességéért, azonnali elégedettségi szintnövekedést tapasztaltak, amely egy teljes hónapon át tartott! Ha tehát vágyat érez arra, hogy kifejezze háláját, fontolja meg egy feljegyzés készítését, vezessen naplót, vagy kezdjen meditációs gyakorlatot.

9. Mosolyogjon!

Néha a beteljesüléshez vezető út egyszerűbb, mint gondolná: csak mosolyogjon. A tudomány rámutat arra, hogy a mosolygással becsaphatjuk a testünket, hogy jobban érezzük magunkat. Hogyan? Amikor mosolygunk, dopamin és szerotonin szabadul fel az agyban, amely viszont javíthatja a hangulatot. Ha azonban a mosolyra kényszerítés gondolata nem az ön számára való, fontolja meg, hogy bekapcsol egy olyan tévéműsort, amely megnevetteti, hívjon fel valakit, aki jó hangulatba hozza, vagy idézzen fel egy vidám emléket.

10. Tűzzön ki maga elé reális célokat

Tudta, hogy pusztán a célok kitűzése is növelheti a boldogságszintet? Ezt támasztja alá a svájci Bázeli Egyetem tanulmánya, amely szerint a mentális jólét javulhat, ha olyan célokat tűz ki magad elé, amelyek elérhetőnek tűnnek, függetlenül az eredménytől. Erre a Power of Positivity (A pozitivitás ereje) weboldal is felhívja a figyelmet, és arra biztat, hogy kezdje kisebb célokkal, és fokozatosan építse fel azokat, mivel a kis lépésekkel a nagyobb célok kevésbé ijesztőek és elérhetőbbek lehetnek.

Elolvasom a cikket