A háború közepette felavatták Ukrajna legnagyobb protézisgyártó üzemét

MH/ MTI
2024. május 10. péntek. 19:02
Frissítve: 2024. május 10. 19:03

Németország 1,8 millió euróval (700 millió forint) járult hozzá az építés költségeihez ezen felül pedig 600 ezer eurót (232 millió forint) biztosított a szükséges berendezések beszerzéséhez. Az üzem részét alkotja egy ortopédiai központnak, ahol szakembereket is kiképeznek, illetve rehabilitációs centrum is működik. Utóbbi felújítására további 2,2 millió euró (853 millió forint) gyűlt össze.

„Ez a remény helye, az erőé” – hangoztatta Schulze az ünnepélyes megnyitón.

Mint mondta, túl sokan vesztették el életüket, illetve lábukat, vagy karjukat aknák, gránátok, vagy beomló épületek miatt. „Amit itt lehet látni, azonban az, hogy az ukránok nem csüggednek” – tette hozzá.

A lvivi üzemben évente mintegy 1200 ortopédiai segédeszközt tudnak majd legyártani, ami megháromszorozza az eddigi kapacitást Ukrajnában a német fejlesztési minisztérium szerint. Szintén éves szinten hatvan szakember kiképzését tervezik, míg a rehabilitációs részlegen művégtaggal ellátott páciensek gondozását végzik.

Ukrán becslések szerint háborús sebesülések következtében eddig mintegy százezer amputációra került sor.

Schulze látogatása a június 11-12-i nagyszabású újjáépítési konferencia előkészítésére szolgál. A berlini rendezvényre mintegy 1500 résztvevőt várnak, köztük állam- és kormányfőket. A konferencián egyebek között arról lesz szó, miként tudják majd támogatni a kis- és középvállalkozásokat, illetve szakmunkásokat találni a helyreállítási munkálatokhoz.

Elolvasom a cikket