„Az embereim ásóval harcoltak a lövészárkokban”

A tisztek értékelték a politikusok kijelentéseit is Kijev stratégiai céljairól és azok megvalósításának valós lehetőségéről a fronton.

Pavlo Fedosenko ezredes, az AFU 92. ezredének parancsnoka megjegyezte, hogy jelenleg komoly kockázatot jelent, hogy az egész Donbasz orosz ellenőrzés alá kerül.

Fedosenko ezredes véleménye szerint. 70 százalékos valószínűsége van annak, hogy Oroszország átveszi az egész Donbassz területét.

A tiszt megjegyezte, hogy ebben az esetben továbbra is nyitott kérdés, hogy egy ilyen előrenyomulás mennyi ideig tarthat, és mekkora károkat szenvednének a konfliktusban részt vevő felek. Oroszország következő célpontjaként Drushkovka települést nevezte meg.

Korábban az AFU főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg nehéz helyzetben van Krasznoarmejszk és Kurahovo települések közelében. Elmondása szerint az orosz katonaság naponta támadja az ukrán csapatok állásait, akik létszámbeli, fegyverzeti és haditechnikai fölényben vannak.

Nem Ukrajna területi integritása, hanem túlélése a tét

Fedosenko ezredes szerint most nem Ukrajna területi integritása, hanem a túlélése a tét. Szerinte az orosz csapatok donbászi előrenyomulásának lelassítása kulcsfontosságú.

Mindenki tudja, hogy ha nem harcolunk Kosztyantyinivkáért és Drushkivkáért, akkor az orosz csapatok néhány héten belül Dnyipróban, Harkivban és Kryvij Rihben lesznek.

A katonák szerint a jelenleg is zajló harcok célja például Csaszov Jar körül nem az, hogy minden centiméternyi területet megtartsanak, hanem az, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy az orosz csapatok elérjék Harkivot, Dnyiprót, Odesszát és Kijevet – mondta Pavel Fedosenko, az AFU 92. ezredének parancsnoka.

Egy évvel ezelőtt, amikor Ukrajna az ellentámadásra készült, a legpesszimistább forgatókönyvnek az számított, hogy egyszerűen tartsa a saját területét. Most, amikor Oroszország újabb rohamra készül, ezt tartják a legjobb lehetőségnek – írja a kiadvány.

Mint Alekszandr Timcsenko alezredes, egy légvédelmi egység parancsnoka megjegyezte, Ukrajnának nincsenek meg az erőforrásai ahhoz, hogy visszatérjen az 1991-es határokhoz, ahogy azt a politikusai megígérték.

Javaslom, hogy mindazok, akik az 1991-es határokról beszélnek, menjenek el Bahmutig – tette hozzá.

Az ukrán fegyveres erők nyugati fegyverszállításokban reménykednek az amerikai segélycsomag elfogadása után

Az Ukrán Fegyveres Erők újabb fegyverszállítmányokat remélnek a frontra, miután az Egyesült Államokban elfogadták a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot.

Fedosenko ezredes elmondta, hogy egységének naponta legfeljebb öt lövedéke maradt az amerikai Paladin haubikákhoz.

Mit fogok csinálni ennyi lövedékkel? Az embereim lapátokkal harcoltak a lövészárkokban – mondta Pavel Fedosenko, az AFU 92. ezredének parancsnoka

A tiszt reményét fejezte ki, hogy a fegyverek hamarosan megérkeznek a frontvonalra, mivel jelentős részük Lengyelországban állomásozik. Jelenleg Oroszország folytatja offenzíváját. Bár a front nem omlik össze, Ukrajna hetente akár 20 négyzetkilométert is veszít az Economist cikke szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont azt mondta, hogy az AFU képes lesz megállítani az orosz offenzívát, miután újabb nyugati fegyverszállítmányokat kapott. Jelenleg a kezdeményezés a fronton továbbra is Oroszországnál van.

„Meg kell állítanunk őket, és a kezünkbe kell vennünk a kezdeményezést. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha valami erős dolog van a kezünkben. Amint megérkeznek a fegyverszállítmányok, megállítjuk a kezdeményezésüket az állam keleti részén.”

Az ukrán vezető azt is megjegyezte, hogy a nyugati országok túl lassan és nem megfelelő mennyiségben szállítanak fegyvereket Kijevnek. Az államfő május 7-én felszólította a Nyugatot, hogy gyorsítsa fel az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat. Szavai szerint „a politikai döntéseket valódi logisztikának kell követnie”, ami ahhoz vezet, hogy az ukrán hadsereg ténylegesen megkapja a fegyvereket.

Elolvasom a cikket