Az USA globálisan teret vesztett Oroszországgal és Kínával szemben

A Democracy Perception Index 2024 elnevezésű felmérést a német Latana cég készítette a Demokraták Szövetsége (Alliance of Democracies) nevű civil szervezet megbízásából, amelynek élén Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár áll.

Oroszország és Kína megítélése a legtöbb vizsgált ázsiai és közel-keleti/észak-afrikai (MENA) országban már ugyanolyan pozitív, mint az Egyesült Államoké, mivel Washington megítélése a gázai konfliktus miatt visszaesett. Európában sem állnak jól a dolgok az USA számára.

„A Biden-kormányzat kezdete óta először fordult elő, hogy számos nyugat-európai országban nettó negatív megítélés alá került az Egyesült Államok” – mondta Frederick DeVeaux, a Latana vezető kutatója.

A korábban pozitív hozzáállás megfordulása „különösen Németországban, Ausztriában, Írországban, Belgiumban és Svájcban volt szembetűnő” – mondta DeVeaux.

Amerika globális megítélése tavaly óta különösen a vizsgált muszlim többségű országokban – Algériában, Egyiptomban, Indonéziában, Malajziában, Marokkóban és Törökországban – romlott. A kutatók ezt Joe Biden elnök egyértelmű támogatásának tulajdonították, amellyel Izrael Gáza elleni háborúját támogatta.

Eközben az Oroszországgal és Kínával kapcsolatos vélemények Európa kivételével minden régióban folyamatosan pozitívabbak.

Az európai régió az USA-n kívül az egyetlen, amely az ukrajnai konfliktus miatt még mindig támogatja a gazdasági kapcsolatok megszakítását Oroszországgal, míg a világ többi része inkább továbbra is üzletelne Moszkvával. A világ szintén megosztott „a Nyugat és a többi” között, amikor arról van szó, hogy esetleg szankciókkal sújtsák Pekinget, ha az „megszállná” Tajvan szigetét.

A Democracy Perception Index egy 53 országban évente végzett felmérés. Az idei kutatás során mintegy 63 ezer válaszadó véleményét kérdezték meg „a demokráciáról, a geopolitikáról és a globális hatalmi szereplőkről”.

Elolvasom a cikket