Határon túli magyar tehetségeket támogat az Óbudai Egyetem

Május 9-12. között rendezik meg a jubileumi, 25. Erdélyi Műszaki Tudományos Konferenciát, amelynek elindulásakor a főszervezője az Óbudai Egyetem mostani rektora volt. A mintegy negyedszázados mozgalom további elemekkel bővül a Bolyai János Szakkollégium megújításával, valamint a budapesti Szinyei Gimnázium és a temesvári Bartók Líceum közötti együttműködés elindításával – közölte Kovács Levente.

Az Óbudai Egyetem kezdetektől támogatója volt az Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciának. Az idei jubileum jelentőségét az is adja, hogy az alapítója ma az Óbudai Egyetem rektora,Kovács Levente, aki 1999-ben negyedéves egyetemi hallgatóként volt főszervezője az első eseménysorozatnak. A rektor további célként jelölte meg, hogy az anyaországi és a határon túli műszaki értelmiség folyamatos kapcsolata a jövőben se szakadjon meg. A határon túli műszaki hallgatók tudományos diákköri dolgozatainak bírálatában az Óbudai Egyetem oktatói jelentős szerepet vállalnak, hallgatóik pedig részt vesznek rajta. A legjobb határon túli műszaki tudományos diákkörösök pedig rendszeres résztvevői az Óbudai Egyetem által szervezett Kandó Kálmán Nyári Egyetemnek.

Kibővülve és az Óbudai Egyetem erőteljesebb szakmai támogatásával újul meg a temesvári Bolyai Szakkollégium, amely az erdélyi szórvány magyar nyelvű tehetséggondozás komoly bázisává nőheti ki magát a következő években. Az erről szóló dokumentumot – amely egy meglévő, 2021-ben kötött megállapodás kibővítése –Kovács Leventerektor és Molnár András, a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke írta alá.

A megújuló szakkollégium a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók számára kínál tehetséggondozást, valamint a magyar szaknyelv elsajátítására és gyakorlására biztosít keretet együttműködve a Temesvári Magyar Diákszervezettel. A szakkollégiumi külső és belső tagok számára a szakmai programok mellett a közéleti szerepvállaláshoz, a közösségépítéshez szükséges kompetenciák fejlesztésére nyújt lehetőséget, segítséget ösztöndíjakkal és programokkal.

Közös szakmai fejlesztésekkel és programok szervezésével, szakmai együttműködési keretek kialakításával, tehetséggondozással kapcsolatos programok fejlesztésével, a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával kívánják megvalósítani a temesvári és a budapesti középiskola együttműködését – hangzott el az aláírást követően.Neizer Zita, a budapesti Szinyei Gimnázium és Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója elmondta: diákpályázatok, testvérosztályi kapcsolatok és tálentumversenyek lesznek a kooperáció alappillérei.

Elolvasom a cikket