Hogyan lehet madárbarát a kertünk?

Három dolog szükséges ahhoz, hogy madárbarát legyen a kertünk: táplálék, ivóvíz, továbbá búvó- és költőhely – hallottuk Tölgyesi Csabától. A májusi időszak a madaraknál már a költés ideje. Jelenleg azzal tehetjük a fiókákért a legtöbbet, ha nem permetezzük a növényeket.

A madarak etetése télen a legfontosabb, amikor nehezebben találnak maguknak táplálékot. Ekkor cinkegolyót, magvakat helyezhetünk ki számukra. Költési időben ez már azért nem javasolt, mert a fiókáknak rovarra van szükségük. Ha kint hagyjuk például a napraforgómagot, a szülők praktikusan ezzel etetnék őket. Helyette tegyünk a kertbe egy kis lisztkukacot, így segítve a madarak táplálkozását — javasolja az egyetem oktatója, akivel arról is beszélgettünk, hogy habár a tetves fa vagy növény a gazdának bosszúság, a madaraknak viszont a legjobb csemege. Emiatt hasznos, ha a permetezéssel megelőzzük vagy megvárjuk a költési időszak végét, esetleg biokertészeti anyagokat használunk.

A növényzet változatossága nemcsak az esztétikum miatt fontos. Minél több fajtájú és méretű cserje, bokor, virág szépíti kertünket, annál többféle rovarfaj élőhelyéül szolgál. A golfpályaszerű fű nem madárbarát, és az egyre melegebb nyarak miatt sem praktikus. Ha magasra hagyjuk nőni a gyepet, jobban párologtat, s többféle rovar megtelepedhet benne. Ha közé vagy a szélére minél több virágot ültetünk, annál több lepke látogathatja kis oázisunkat.

A fészekrakásban odú kihelyezésével segíthetjük a madarakat. A szakemberek megkülönböztetnek A, B, C és D jelű odúkat, alakjuktól és röpnyílásuk méretétől függően. Az örökzöldeken és magas fákon akár baglyok is fészkelhetnek. (Az egyetem udvarán például évek óta nevelkednek újabb és újabb fiókák.) Ha nagyobb madarakat szeretnénk bevonzani, jó eséllyel megtehetjük, ha a padláson hagyunk egy kis rést, amin bejutva fészket rakhat a kuvik, amely a lakhatásért cserébe a rágcsálóktól szabadíthat meg bennünket.

Az SZTE ökológusa arra az esetre is tippeket adott, ha a fecskéknek szeretnénk kedvezni. Számuk az utóbbi években több okra visszavezethetően csökkent: az éghajlatváltozás miatt a sivatagok mérete folyamatosan nő, a Szaharát egyre nehezebb átszelniük. Az állattartás visszaszorulása miatt csökkent a dagonya, kevesebb a betevőjük, a légy, a rovar. A folyamatos és fokozott szúnyogírtás miatt is csökken a táplálékuk. Ha segíteni szeretnénk őket, tegyünk ki sarat, így könnyítve a fészeképítést. Műfészket is kihelyezhetünk nekik, a meglévők alá pedig fecskepelenkát, így kiküszöbölve, hogy a madárpiszok az ajtónk elé hulljon.

Elolvasom a cikket