Lassan kezdenünk kellene valamit a mérgező napelemhulladékkal

A tudományos vizsgálat részletes eredményeiről a Journal of Cleaner Production című folyóiratban olvashatunk. A kiadvány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogyan kezelik az elhasználódott napelemek alkatrészeit. A várakozásokkal ellentétben az ilyen darabokat ahelyett, hogy újrahasznosítanák, hulladékként exportálják az Európai Unión kívülre.

A jelentés készítői az európai fotovoltaikus lánc 20 képviselőjével készítettek interjút. A téma a napenergia-termeléssel kapcsolatos körforgásos gazdaság előmozdításának lehetőségei voltak. A névtelenül nyilatkozók elismerték, hogy az újrahasznosítás jelenlegi formájában megvalósíthatatlan lehetőség, amelyet az alkatrészek előállításának, hasznosításának, majd kidobásának klasszikus modellje vált fel.

Egyes országokban a fotovoltaikus hulladék kiviteli aránya eléri a 90 százalékot! Ez azt jelenti, hogy a napelemes berendezések használt alkatrészeinek túlnyomó többsége a hulladéklerakóban végzi. De nem az Európai Unió határain belül, hanem azokon kívül. Êssia Boukhatmi, a Berlini Műszaki Egyetem munkatársa megjegyzi, hogy a probléma egyik megoldása a gyártókra és az anyagokra vonatkozó adatok megosztását célzó digitális platformok bevezetése lehet.

A vártnál jóval nagyobbnak bizonyult az európai napelemhulladék exportja a határokon túlra.

Az idézett adatok nem túl biztatóak, különösen ha figyelembe vesszük, hogy elméletileg a napelemrendszerek gyártása során felhasznált anyagok akár 95 százaléka újrahasznosítható lenne. Sajnos a valóság ennek éppen az ellenkezője: ezek az alkatrészek a hulladéklerakókban végzik, és aztán kiderül, hogy sorsuk ismeretlen.

A zárt körforgásos gazdaság lehetőségét negatívan befolyásoló tényezők közé tartozik az újrafelhasználandó és újrahasznosítandó mennyiségek kiszámíthatatlansága, az öreg kontinens országainak eltérő jogszabályai, a fejletlen együttműködés, és a gyenge információcsere.

Pozitív említést érdemelnek az olyan országok, mint Franciaország és Svájc, amelyek viszonylag kevés napelemhulladékot exportálnak határaikon kívülre.

Afentihez hasonló hírek negatívan befolyásolhatják a napelem-technológiák megítélését. Mert bár maga az energiatermelés környezetbarátabb lehet, az előnyök elvesznek, ha az újrahasznosítás nem valósul meg megfelelő mértékben.

Elolvasom a cikket