Matteo Salvini kritizálta a háborúpárti EU-s politikusokat

Az európai parlamenti választások közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik a tagállamok vezetőire. Bár az olasz kormány korábban fegyverszállítmányokkal támogatta Ukrajnát a védekezésben, katonák küldésétől elzárkózik. Emanuel Macron francia elnök ugyanakkor a közelmúltban több alkalommal is hangot adott azon szándékának, hogy francia csapatokat küldenének Ukrajnába.

A Liga főtitkára megdöbbenve vette tudomásul, hogy Macron után Mario Monti volt olasz miniszterelnök is beszélt arról, hogy olasz csapatokat kellene küldeni az ukrán frontra. Salvini a sajtónak úgy nyilatkozott, veszélyesnek tartja a hasonló kijelentéseket, véleménye szerint ezeknek az embereknek „kezeltetniük kellene magukat”.

Súlyos kijelentésnek tartom, hogy Monti azt állította, olasz katonákat kellene a harctérre küldeni, hogy életüket veszítsék Ukrajnáért. Menjenek inkább ők Ukrajnába! – jelentette ki kategorikusan Salvini.

A híradások szerint a Liga megkérte a francia nagykövetet, látogasson el az római parlament európai ügyekért felelős bizottságba, hogy tisztázzák Macron kijelentéseit, és az olasz fél nyomatékosítsa, kizártnak tartják, hogy olasz katonák menjenek a frontra.

Őrültség lenne, ha uniós katonák avatkoznának be az orosz–ukrán konfliktusba, a Liga kormánypárt kizártnak tartja ennek bármifajta lehetőségét – hangsúlyozta Alessandro Gilgio Vigna, a Liga képviselője.

Elolvasom a cikket