Szigorítani kell a törvényeket

MH/MTI
2024. május 10. péntek. 22:06

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy noha „a politikai viták általános eldurvulásának társadalmi problémáját pusztán a büntetőjog alkalmazásával kívánják megoldani”, tárcája kész megvizsgálni a tartományok erre irányuló javaslatait.

Németország 16 tartományának belügyminiszterei kedden videokonferenciát tartottak, hogy megvitassák a politikusok és kampánymunkások ellen nemrégiben elkövetett, az országot sokkoló utcai erőszakos támadásokat, köztük Matthias Ecke, a Szociáldemokrata Párt (SDP) politikusának múlt pénteki megverését. A német kormánypárt európai parlamenti képviselőjét, illetve szászországi választási csúcsjelöltjét egy négytagú banda brutálisan megverte, miközben kampányplakátokat ragasztott a kelet-németországi Drezdában. A 41 éves politikus a támadásban súlyosan megsebesült, és pártja szerint műtétre szorult.

A belügyminiszterek közös állásfoglalásukban arra kérték a tartományok igazságügyi tárcavezetőit, hogy mielőbb vizsgálják meg: a német büntetőjog rendelkezik-e hatékony válasszal az európai parlament választási kampányban elkövetett, „a demokráciára nyilvánvaló veszélyt jelentő támadásokra”.

A nyilatkozat szerint emellett meg kell vizsgálni, hogy bűncselekménynek minősül-e a választópolgároknak „a választások befolyásolása vagy az erőszak fokozása céljából történő szándékos félretájékoztatása”.

Buschmann elmondta, hogy Szászország vezetése új büntetőjogi tétel, az úgynevezett „politikai indíttatású zaklatás” bevezetésére irányuló törvényjavaslatot kíván a parlament felsőháza (Bundesrat) elé terjeszteni, amelynek elfogadása, illetve érvénybe lépése esetén büntethető lenne a köztisztviselők és választott képviselők agresszív befolyásolása is. Ez olyan helyzeteket foglalna magában, mint például az erőszakos felvonulások a politikusok otthona előtt – fűzte hozzá.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szólás- és gyülekezési szabadság fontos alkotmányos alapjog. A politikusok bírálatát azonban „élesen külön kell választani a fenyegető és elfogadhatatlan helyzetektől”.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt társelnöke, Tino Chrupalla nonszensznek nevezte azt a felvetést, hogy súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik politikusokra támadnak.

„A politikus nem ér többet, mint egy munkás vagy egy vállalkozó” – fogalmazott a jobboldali pártvezető. „Ha embereket támadnak meg, az egyszerűen elítélendő. Teljesen mindegy, hogy milyen nézeteket vall vagy mely pártot képviseli” – szögezte le Tino Chrupalla.

A jobboldali politikus szerint mindenkinek hasznára válna a „verbális fegyverletétel”, vagyis a politikai diskurzus visszafogottabbá tétele.

Elolvasom a cikket