Tordai, a balos bicskanyitogató

2024. május 10. péntek. 15:1

Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Nevet, mert a Kúria is megerősítette, hogy jogellenesen építkezett Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő.Ez azt jelenti, hogy aFővárosi Törvényszék után a Kúria is igazat adott Budapest Főváros Kormányhivatalának, amiért elutasította a politikus II. kerületi ingatlanára a hatósági bizonyítvány iránti kérelmét. A kormányhivatal helyes döntését a bíróság által kirendelt szakértő véleménye is alátámasztotta. Pont.

A másik szemem azért sír, mert Tordai Bence ennek ellenére kijelentette, hogy minden engedélyük megvolt az építkezéshez a Fővárosi Kormányhivataltól. És akkor most elkezdődhet az a csiki-csuki, ami a két fél közötti nézetkülönbségek miatt fennáll. Illetve nem áll fenn. Ha Tordai Bence ugyanis nem Tordai Bence lenne, hanem egy egyszerű magyar állampolgár, akkor ebből az ügyből ügy sem lett volna. Más ugyanis nem merte volna megtenni mindazt, amit Tordai megtett.

Tordai eljárása Karácsonyt Gergelyt és más baloldali politikusokat idéz. Emlékszünk, mikor például a Városháza-botrány kapcsán összeült vizsgálóbizottság meghallgatta a főpolgármestert, és felidézte a számára nem kicsit kompromittáló Anonymus-féle hangfelvételeket, akkor Karácsony nemes egyszerűséggel azt mondta, „ sz@rok a hangfelvételekre”. S KariGerinek azóta se görbült meg az ügyben haja szála. Ahogy a Lánchíd-botrány ügyében is csak tátjuk a szánkat, ahol a kivitelező kevesebb munkáért ötmilliárd forinttal többet számlázhatott, mint amennyi a Tarlós István vezette önkormányzat eredeti terveiben szerepelt. Ugyanakkor az előleg ötvenszeresére emelkedett, a kötbér pedig megfeleződött. Ebből a pénzből pedig másfél milliárd forint jó része már azóta a letartóztatásban lévő ügyvédek közreműködésével készpénzzé változott és szőrén szálán eltűnt. Az okosok szerint azért, mert így nem lehet nyomon követni, mely politikusok zsebébe vándorolt a zsozsó. Például a Városházán. De amikor az M1 riportere fölteszi neki a kérdést, akkor van képe belemondani a nyilvánosság arcába, hogy „nincs Lánchíd-ügy”.

Emlékszünk a négyes metró majd kétszáz milliárdos korrupciós botrányára, meg az OLAF-jelentésre, amelynek címlapján volt olvasható Medgyessy Péter neve, s az ügyhöz szorosan kötődött a volt főpolgármester, Demszky Gábor is. Ez ügyben is az a helyzet, hogy se pénz, se posztó. Se felelős, se dohány. Vagy idézhetjük a kispesti önkormányzati szippantós fiúk történetét, akik ezen kívül elmondják azt is, hogy aki nem keres egy évben százmillió forintot, az hülye. Úgy fest, ezek a – kivétel nélkül baloldali politikusok – mind különleges burokban születtek. Bármennyi pénz eltűnése hozható velük kapcsolatba, a hatóságok valahogy semmit nem tudnak rájuk bizonyítani.

Az ilyen igazságtalanságok kapcsán rossz érzés kavarog az emberben. Tordai estében tudjuk, a párbeszédes politikus 2016-ban vett magának egy telket Budapest egyik legdrágább kerületének kertvárosában. Ahova megfelelő engedélyek nélkül, a hatóságokat félrevezetve épített magának egy – a hírek szerint – álomvillát. A legalább 150 milliót érő épületet ráadásul régi parasztháznak próbálja álcázni. A baloldali arcátlanságra jellemző, hogy éppen az a Tordai Benceépítkezett jogsértő módon, aki hosszú ideje a lehető legharsányabban támadja az ugyancsak engedély nélkül építkező milliárdost, Csipak Pétert.

A dolog tehát úgy gyomorforgató, ahogy van.

Olyan jó lenne, ha a közvélemény már tapasztalná egyszer, hogy ezeknek a bicskanyitogató ügyeknek lenne valamiféle jogi következménye.

A törvény előtti egyenlőség jegyében.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket