Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyint választotta miniszterelnöknek

Az orosz kormány tagjainak kedden kellett benyújtaniuk lemondásukat, amikor Putyint ötödik ciklusra beiktatták az ország államfői tisztségébe. A törvényileg előírt átalakítás értelmében az orosz államfőnek miniszterelnök-jelöltet kell javasolnia, akit a parlament alsóházának, az Állami Dumának kell jóváhagynia.

Putyin pénteken hivatalosan is Misusztyint jelölte a kormány élére, Vologyin szerint. Amikor a hét elején találkozott a leköszönő kabinettel, hogy megvitassa annak eredményeit, az elnök elismerését fejezte ki a miniszterek munkájával kapcsolatban.

Misusztyint először 2020 januárjában nevezték ki miniszterelnöknek, Dmitrij Medvegyev helyére. Feltéve, hogy ismét megerősítik az elnök választását, új kabinetje az alkotmánymódosítással még abban az évben bevezetett, némileg eltérő szabályok szerint alakul meg.

A kormányfő nem nevezhet ki egyszerűen minisztereket, hanem jelölteket kell állítania, akiket a törvényhozóknak kell jóváhagyniuk. Egyes posztokat nem a miniszterelnök, hanem az elnök által kiválasztott személyek töltenek majd be, akiket nem a Duma, hanem a parlament felsőháza, a Föderációs Tanács fog jóváhagyni.

Az orosz alkotmány több hetet hagy az egész folyamatra, de a gyakorlatban az új kormányra való átállás várhatóan gyorsan fog lezajlani.

Elolvasom a cikket