Az öné jól szív?

A porszívó megvásárlása előtt célszerű számba venni a személyes igényeket, a takarítandó lakás vagy épület adottságait és egyéb fontos szempontokat is. A jól megválasztott porszívó nagyban megkönnyíti a porszívózás menetét, és megkíméli használóját a felesleges bosszúságtól.

A nagy igénybevételnek kitett, gyakori porszívózást igénylő otthonok tisztán tartásához érdemes takarítórobotot vagy robotporszívót beszerezni. A konyha morzsamentesítéséhez és a nehezebben elérhető zugok tisztításához kisebb méretű morzsaporszívót, ritkább porszívózási igény esetén vezetékes porszívót célszerű választani. A vezeték nélküli porszívó használata igen kényelmes, hiszen nem kell folytonosan csatlakozó aljzatot váltani a lakás különböző pontjain végzett takarítás közben, azonban néha kompromisszumos megoldás lehet a teljesítményt tekintve.

A porzsákkal ellátott és a porzsák nélküli porszívóknak is megvan a maguk előnyei, illetve hátrányai. A porzsák nélküli porszívó esetében nem kell gondoskodni a porzsák utánpótlásáról, a porzsákkal ellátott porszívó esetében viszont jóval egyszerűbb a porgyűjtő tartály ürítése.

Van pár szabály, amit érdemes betartani a porszívózás során. Használat előtt mindig ürítse ki a porszívó porzsákját! Akkor is tegye ezt meg, ha a készülék szívóerejének csökkenését tapasztalja.Ha porzsák nélküli porszívót használ, minden használat után ürítse ki a porgyűjtő tartályt! Tartsa tisztán a porszívó keféjét és egyéb tartozékait is! A porszívó tisztítását a gyártó használati utasításán feltüntetett időközönként, de legalább évente egyszer végezze el. Vezetékes porszívó használata során ügyeljen a porszívókábel épségére. Figyeljen arra, hogy ne feszüljön meg a kábel, mert az esetlegesen meglazuló fali csatlakozó kézzel való érintése veszélyes lehet.

Amennyiben valamely családtag allergiában vagy asztmában szenved, HEPA-szűrővel rendelkező készüléket célszerű használni. Az ilyen típusú porszívók szűrőjét legalább hathavonta, súlyos allergiás megbetegedés esetén még gyakrabban ajánlott cserélni vagy tisztítani.

Házi kedvenc lakásban tartózkodása esetén speciális szőrgyűjtő kefével ellátott porszívót használjon.

Kisgyermeket nevelő családok számára hasznos segítség a játéktartállyal felszerelt porszívó használata, amelynek révén a véletlenül felszívott apró játékdarabok könnyen kiemelhetők, és elkerülhetővé válik a felszívott szemétben történő keresgélésük.

A nagy hatékonyságú részecskeszűrővel (high-efficiency particulate arrestance, HEPA) ellátott porszívók kiszűrik a legfinomabb porrészecskéket is, ezért használatuk különösen ajánlott az allergiával vagy asztmával élő személyek részére. Az ilyen porszívók tartozéka a finomszűrő, a motorszűrő és a porgyűjtőtartály-szűrő, amelyek rendszeres tisztításra szorulnak a használati utasítás szerinti módon és időközönként.

A vízszűrős porszívó tartályába töltött vízben azonnal kicsapódnak a levegőben szálló porszemcsék, ezért az ilyen típusú készülékek használata különösen hasznos abban az esetben, ha allergiás vagy asztmás személy él a családban. Használat után javasolt a tartály mosó- vagy fertőtlenítőszeres vízzel történő tisztítása, majd megszárítása.

Ne hagyja csordultig megtelni a porszívója porzsákját vagy gyűjtőjét, mert eltömődhet, és az összegyűjtött szemét visszajuthat a lakás légterébe.

Vízszűrős porszívó használata esetén sose hagyja bent a készülékben az elhasznált vizet, mert az kedvező táptalajt nyújthat a kórokozóknak.

HEPA-szűrővel ellátott porszívó használata esetén ne porszívózzon tovább, ha a tisztítóhatás gyengülését észleli, mert az dugulás jele lehet!

Ne feledkezzen meg a HEPA-szűrő rendszeres (évente legalább kétszer történő) cseréjéről vagy – típustól függően – kimosásáról!

A nem mosható HEPA-szűrőt ne mossa ki, hanem cserélje le!

Ne tisztítsa vízzel a motorszűrőt! Látható, és ütögetéssel nem eltávolítható szennyeződés esetén cserélje le a motorszűrőt!

Azokban a szobákban, ahol sokat tartózkodunk, hetente minimum kétszer kell porszívózni a szőnyegeket. Ahol állatok is élnek a lakásban a szőr mennyiségétől függően akár naponta is érdemes porszívózni. A szobákban, amelyekben ritkán vagyunk, elég kéthetente egyszer átmenni rajtuk a porszívóval. Azokban a szobákban, amikben nincs szőnyeg, szintén kevesebbszer kell porszívózni. Elég csupán kéthetente tisztítani a padlót.

Elolvasom a cikket