Ezekre érdemes figyelni, ha külföldi webáruházból rendelünk

1. Első mindig a biztonság!

Elsőként ellenőrizzük a webáruház üzemeltetőjét. Ha nem találjuk meg a cégnév, cím, székhely, elérhetőség és az általános szerződési feltételek információit a honlapon, jobb elkerülni az oldalt, még akkor is, ha csábító az ajánlat.

2. Válasszuk ki a célországot

A következő lépés az, hogy ellenőrizzük, hogy a webáruház szállít-e Magyarországra, és ha igen, milyen feltételekkel. Sok webáruház csak az adott országon belül szállít, vagy csak bizonyos országokba küld csomagokat. Olvassuk el a szállítási feltételeket, ahol megtalálhatók a célországok.

3. Ráteszik az áfát!

Számoljunk azzal, hogy ha harmadik országból, például Kínából, Angliából rendelünk, akkor a termék értéke alapján 27 százalékos áfát kell fizetnünk. Ha a webáruház regisztrált az IOSS rendszerben, az áfa már a végösszegnél felszámításra kerül, ellenkező esetben az áfát a behozatali vámeljáráskor kell megfizetnünk.

4. A végösszeg számít

Ha EU-n kívüli webáruházból rendelünk, és az áru értéke meghaladja a 150 eurót, akkor vámot is kell fizetni. Az összeghatár a teljes rendelési összegre vonatkozik, azaz a szállítási költség is beleszámít. Nézzük meg a végösszegnél, hogy a webáruház feltüntette-e a becsült importdíjat, ami tartalmazza az esetleges vám- és áfa költségeket. (Bővebb információ: (www.nav.gov.hu)

5. Visszaküldés indoklás nélkül

Ha nem vagyunk megelégedve a termékkel, a 14 napos elállási jogot az Európai Unión belül bárhol érvényesíthetjük. Más esetben ellenőrizzük az adott ország vagy cég visszaküldésre vonatkozó szabályait. Sok esetben, ha a vásárlástól számított bizonyos időn belül visszaküldjük a terméket, visszatérítik az árat, de néha akár a termék visszaküldése nélkül, részleges visszatérítést is kérhetünk.

6. Jár utána a garancia!?

Fontos kérdés az is, hogy a terméket milyen garanciális feltételekkel tudjuk megvásárolni. Egyre gyakoribb, hogy a nagyobb gyártók úgynevezett nemzetközi garanciát vállalnak, így a gyártó által fenntartott szervizhálózat bármelyikéhez fordulhatunk, függetlenül attól, hogy melyik országban vásároltuk a terméket.

Elolvasom a cikket