Fehér Ház: Az orosz erők nagyobb támadásra készülnek Harkiv ellen

Az ukrán védelmi minisztérium és Volodimir Zelenszkij elnök pénteken azt állította, hogy Oroszország újabb nagyszabású offenzívát indított, több állást támadva az orosz határ mentén Harkiv megyében. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a nap folyamán újságíróknak azt mondta: Washington aggódik amiatt, hogy Moszkva egy nagyobb előrenyomuláshoz készíti elő a terepet.

„Minden bizonnyal lehetséges, hogy az oroszok egy nagyobb támadásra készülnek Harkiv ellen” – mondta Kirby egy virtuális sajtótájékoztatón. „Ezt nem tennék meg, ha nem gondolkodnának valami más, közvetlenül a város elleni, nagyobb támadáson is”.

Moszkva nem adott tájékoztatást az állítólagos, Harkiv melletti tevékenységeiről, azon kívül, hogy beszámolt két falu elfoglalásáról a luhanszki térségben, tudatta az oroszhírek.hu.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében elmondta: az orosz csapatok kiterjesztik az Ukrajna elleni hadműveleteket a harkivi területen. „Ukrajna látja és érti az Orosz Föderáció erőinek nagyságát és annak szándékát” – szögezte le az ukrán államfő.

Hozzátette: „Hálás vagyok minden egyes katonánknak, minden őrmesternek, minden tisztnek, akik pontosan úgy védik az állásainkat, ahogyan azt kell. Katonáink, tüzérségünk, drónjaink választ adnak a megszállónak. Minden a harcosaink állhatatosságán múlik, és mindenki, aki most pozíciókat tart, egész Ukrajnát őrzi. Fontos, hogy a partnereink valós időben támogassák harcosainkat és az ukrán ellenálló képességet. Az Ukrajnába hozott fegyverek számítanak, nem csak a csomagnak a bejelentése” – hangsúlyozta, tudatta a Mandiner.hu.

Elolvasom a cikket