Futurisztikus tengeralattjáróval jelentkeztek be az amerikaiak

Az IFLScience arról adott jelentést, hogy az amerikai DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) egy új, leginkább rájára emlékeztető, robotizált tengeralattjáróval rukkolt elő, aminek a Manta Ray nevet adták – írja a Mandiner.

Mint kiderült, a tengeralattjárót arra tervezték, hogy emberi közreműködés nélkül tudjon nagy tömegű rakományt szállítani nagy távolságra.

Kapaszkodjon meg: a gép képes hibernált állapotba kapcsolni magát a tengerfenéken az energiatakarékosság miatt.

Most úgy tűnik, a prototípussal végzett tesztek alapján a tengeralattjáró készen áll arra, hogy tovább lépjen, ám eddig nem sokat közöltek a jármű technikai specifikációiról. Hozzáteszik: a képek alapján következtetni lehet a gép méreteire, a formák pedig emlékeztetnek „a névadó, az atlanti ördögráját is magába foglaló Manta rájanemre.”

A mérnököket leginkább a ráják kecses mozgása inspirálta, a tengeralattjáró hatékonyan mozog a víz alatt, másik nagy előnye, hogy darabokban szállítható, gyorsan összeszerelhető.

A DARPA jelenleg az amerikai haditengerészettel dolgozik együtt a projekt következő lépésén, de nem tudni, mikor vetik be.

Itt láthat képeket:

Objektum doboz

Elolvasom a cikket