Habár Milák jelenléte kiszámíthatatlan, megvan a következő versenyének időpontja

MH/ MTI
2024. május 11. szombat. 14:16

Milák Kristóf az áprilisi országos bajnokságon való nagy visszatérése óta 38 edzésből 32-t ellógott, mindössze haton vett részt.

A lap felkereste az ügyben Milák edzőjét, ám Virth Balázs nem kívánt nyilatkozni.

Mi lesz így a párizsi olimpián?

A 24 éves úszó már egy éve nem edz rendszeresen, kihagyta a tavalyi és az idei világbajnokságot is, egyéves szünet után az áprilisi ob-n versenyzett először. Előtte mindössze öt hetet készült Virth Balázs irányításával. Ennek ellenére, sokakat meglepve tarolt: a hat számából ötöt megnyert.

Milák fényes eredményei ugyanakkor félrevezetők is lehetnek, hiszen a fő számában, 200 pillangón több mint két másodperccel gyengébb idővel győzött, mint egy évvel korábban ugyanekkor. Idő közben a Bob Bowmannel készülő francia Léon Marchand személyében akadt egy komoly kihívója is, aki Párizsban, hazai pályán képes lehet 1:51-es időre, amit 200 pillangón korábban csak Milák és Michael Phelps tudott valaha.

„Erősnek erős, gyorsnak gyors, az állóképességet kell pótolni és arra a szintre felhozni, ahol tavaly ilyenkor tartott” – vont mérleget Virth az ob után Milák helyzetéről.

A sokat emlegetett állóképességnek fontos szerepe van abban, hogy bírja szuflával a 200 pillangót az elejétől a végéig. Esetében ez jelentheti a különbséget az 1:54 és az 1:51 között. Az ob-n győztes idejével Milák egy olimpiai mezőnyben szinte biztosan nem lenne dobogós, az 1:54,90-nel a döntőbe jutása sem lenne garantált. A tőle megszokott űridőkhöz szükséges állóképesség megszerzése pedig edzéslátogatás nélkül bajos.

Mikor versenyez legközelebb Milák Kristóf?

Nagyjából két és fél hónap van hátra a párizsi olimpia úszóversenyeiig. A Miláknak legfontosabb számban, 200 pillangón, amelynek a világcsúcstartója, július 31-én rendezik a döntőt. Legkésőbb aznap üt az igazság órája.

Leghamarabb azonban már június elején képet kaphatunk Milák formájáról. A napokban bejelentették ugyanis a Mare Nostrum versenysorozat monacói állomásának résztvevői között, ezt a viadalt június 1-2-án rendezik (Hosszú Katinka itt kísérelheti meg a kijutást az olimpiára). Hogy Kristóf valóban rajthoz áll-e, azt persze jelenleg senki sem tudhatja biztosan. A monacói versenyt követően jó eséllyel a belgrádi Európa-bajnokságon láthatjuk még az olimpia előtt.

Addig is Milákra hamarosan újabb külföldi edzőtábor vár Virth csapatában. Az ob előtt Tenerifén rendesen végigcsinálta a kinti felkészülést, hasonlóra most újra nagy szüksége lehet.

Elolvasom a cikket