Hamarosan lejár Zelenszkij elnöki megbizatása

„Nem, nem fogja elveszíteni a legitimitását… Az elnök hatalma a következő megválasztásáig tart. De sok alkotmányos rendelkezés úgy van megfogalmazva, hogy azok, akik találni akarnak valamit, amire panaszkodhatnak, vagy összeesküvés-elméletet akarnak gyártani, tudnak majd. Ezért sok zajra és kiabálásra kell számítani, különösen abból kiindulva, hogy az alkotmány szerzői aligha hittek abban, hogy egy Ukrajnát érintő, teljes körű háború valósággá válik, és ezért meglehetősen ügyetlenül viselkedtek a vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel kapcsolatban” – mutatott rá a tárcavezető.

„Nemcsak a hivatali időre vonatkozóan, hanem számos más, a háborús időkre vonatkozó alkotmányos rendelkezés is van, amelyek finoman szólva sem tökéletesen vannak megfogalmazva. Ez a helyzet természetesen különböző »összeesküvés-elméleteket« szül.” folytatta.

Zelenszkij 2019. május 20-án lépett hivatalába és öt évre szól a mandátuma, azonban az Oroszország által kezdeményezett háború miatt a közeljövőben nincs lehetőség az elnökválasztás lebonyolítására.

Denisz Maljuska igazságügyi miniszter szerint május 21-e után nem alakul ki törvényen kívüli állapot.

Maljuska szerint már késő lenne az ügyben az alkotmánybírósághoz fordulni, és a jelenlegi körülmények között ez csak káros lenne. Hozzátette: a május 21-e után kiadott elnöki rendeletek is érvényben maradnak.

Elolvasom a cikket