Íme az idei nyár legfinomabb fagyija

Idén is versenybe szálltak a balatoni régió cukrászdái, a Balaton Fagyija címért. A versenyre évről évre egyre több különleges alkotást neveznek. A tó környéki településekről 13 fagylaltozó illetve cukrászda vett részt a megmérettetésen.

A balatongyöröki kávéház harmadik alkalommal indult és most a Balatoni Mámor nevű vörösboros fügeöntetes diófagylaltja nyert.

„Tavaly volt egy szaloncukor verseny, ott egy diós fügével lettem az év szaloncukrának a győztese, és gondoltam, hogy a fagylaltban is egy kicsit tovább vinném. Plusz fontos számunkra a Balaton Fagyinál, hogy regionális alapanyagokat használjunk” – fogalmazott Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád Kávéház vezető cukrásza.

A verseny célja, hogy felhívják a figyelmet a hazai, minőségi fagylaltokra. A szervezők szerint az ilyen egyszerű finomságok miatt is hajlandók egy-két órát utazni a magyarok.

„Célunk az volt, hogy mielőbb fölhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy a Balatonon rengeteg szolgáltató működik, és nemcsak a nyári főszezonban, hanem tavasszal, ősszel, sőt, sokan, télen is nyitva vannak. Valójában a Nyitott Balaton programsorozatunknak, amelynek ez a fő projektje, pontosan a négy-évszakos Balaton megteremtése, új turisztikai szezonok létrehozása volt a célja” – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A Balaton Fagyija versenyen idén sem volt könnyű dolga a hattagú zsűrinek.

Kóstoltak őszibarack-rebarbarás, édes tejfölös málnazselés, bazsalikomos málnás kókuszos finomságot is, de volt olyan cukrász, aki hekkes fagylalttal készült.

„Egyben nehéz is volt, hiszen nagyon jó volt a mezőny, erős volt tényleg a felhozatal. Nyilván innét egy picit nehezebb kiválasztani, hogy melyik a legjobb, de ez nekünk egyébként egy jó munka, egy jó feladat is volt, hogy gyakorlatilag egész nap csak jó fagylaltokat kóstoltunk” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A szakemberek szerint, a Balaton olyan „fagylaltnagyhatalom”, ahol ez az édesség turisztikai vonzerő. Ezért is szervezik meg évről évre a Balaton Fagyija választást.

Elolvasom a cikket