Izrael újabb kitelepítéseket rendelt el Rafahban

MH/MTI
2024. május 11. szombat. 12:29
Frissítve: 2024. május 11. 12:37

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avihaj Adrei arra szólította fel a Dzsabalija és Bejt Lahíja nevű településeken és a környező területeken élő palesztinokat, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a Gáza város nyugati részén lévő óvóhelyekre, mert „veszélyes harci övezetben” tartózkodnak, ahol a hadsereg „nagy erővel” fog lecsapni.

Az IDF szombati tájékoztatása szerint a május 6-án kiadott kitelepítési felhívás óta 300 ezer palesztin hagyta el Rafahot és indult el az al-Mavaszi „humanitárius zónába”, amely a várostól néhány kilométerre nyugatra található.

Mindeközben heves összecsapások zajlanak a fennmaradt erőit a héten újfent átcsoportosító Hamász és az izraeli hadsereg között a Gázai övezet északi részén is, azon a területen, ahol az IDF tavaly év végén megkezdte szárazföldi hadműveletét az övezetben.

A palesztin egészségügyi hatóságok szombatra virradóra három különböző éjszakai légicsapásról számoltak be a Gázai övezet középső részén, amelyekben a jelentés szerint legalább 19 ember, köztük nyolc nő és nyolc gyermek vesztette életét.

Miközben az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezetben, Rafah ellen tervezett teljes körű offenzívája – noha egyre súlyosabb harcok jellemzik – egyelőre a déli város külső területeire koncentrálódik. Rafahban több mint egymillió ember zsúfolódott össze, akiknek nagy része a Gázai övezet többi részén dúló harci cselekmények elől keresett menedéket az egyiptomi határon fekvő városban.

Elolvasom a cikket