Karácsony és a budapesti „óvodások”

Most, hogy napvilágot látott Szalai Piroska egyetemi elemző tanulmánya a közösségi médiában arról, hogy milyen jól el volt látva pénzzel a főváros 2019 és 2023 között, miközben folyamatosan attól zengett a nyilvánosság, hogy a kormány kivérezteti Budapestet, máris egyértelművé vált, telitalálat Szentkirályi Alexandra javaslata, hogy Karácsony Gergelynek valóban vissza kéne menni az óvodába dömperezni.

Tudjuk, Szentkirályi ezt arra mondta, hogy Karácsony Gergely tíz dedikált példányt rejtett el most megjelent könyvéből a fővárosban, megtalálásukra pedig játékot hirdetett. Pontosan így fogalmazott: „Főpolgármester úr, hogy ha ennyire szeret munkaidőben játszani meg kincskeresőzni, akkor én azt javaslom, hogy ideje visszamenni az oviba dömperezni, Budapesten pedig kéne hagyni a felnőtteket dolgozni.”

A tanulmányból kiderült, Karácsony regnálása alatt mindig is nagyon szeretett munkaidőben játszani. A főváros kivéreztetéséről szóló hablaty ugyanis soha nem volt igaz. Emlékszünk, a budapestiek óvodásnak nézése megválasztása után azonnal megkezdődött.

Szalai Piroska ugyanis bizonyította, hogy a fővárosnak még soha nem volt annyi pénze, mint az elmúlt négy évben.

A tavalyi teljes költségvetési bevétel ugyanis 389 milliárd forint volt, 98 milliárd forinttal, azaz harmadával (33,7 százalékkal) nagyobb a 2022. évinél. Ebből az adóbevételek 269,5 milliárd forintot tettek ki, 36 százalékkal, 71 milliárd forinttal emelkedtek. Ezen belül a sokat emlegetett iparűzési adóbevétel 265 milliárd forint volt, 70 milliárd forinttal, szintén 36 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Ha az iparűzési adó és az államtól kapott működési támogatás összegéből kivonjuk a szolidaritási adót, akkor éppen 269 milliárd forint marad, ami szintén 70 milliárd forinttal (35 százalékkal) nagyobb, mint 2022-ben volt ugyanez az összeg.

Jogos a kérdés, hogy lehet, hogy ilyen brutális bevételnövekedés mellett sincs pénze az önkormányzatnak semmire, hogy „ki van véreztetve”?

Ha a múlt évet nem a 2022. évvel, hanem Tarlós István utolsó évével, a 2019. évvel vetjük össze, akkor is kimondhatjuk, hogy a bevételek jelentősen növekedtek. Olyan mértékben, hogy nem volt reálérték-csökkenés. 2019 és 2023 között az infláció együttesen 46,2 százalék volt. Az iparűzési adó kétharmadával, 62 százalékkal, a működési támogatás pedig felével, 50 százalékkal nőtt. Ha az iparűzési adó és a működési támogatás összegének a szolidaritási hozzájárulással csökkentett egyenlegét vizsgáljuk, akkor is 47 százalékos emelkedést tudunk kimutatni. Tehát a négyéves növekedés nagyobb volt, mint az ebben az időben átélt infláció. Tarlós István idején tudott a város a pénzéből fejlesztéseket finanszírozni, Karácsony Gergely regnálása alatt pedig nem.

Eközben KariGeri úgy képzelte, hogy a budapestiek tényleg óvodások, velük mindent meg lehet etetni. A tények viszont azt mutatják, hogy mégsem. Kiderült, hogy elődeihez képest kimagasló mennyiségű zűrös és korrupciógyanús ügyben zajlik nyomozás vagy hatósági vizsgálódás.

Volt itt kérem buszmutyi, amely esetében hamisított iratok bukkantak fel. A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződött a főváros, amelynek busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott. A hídpénzbotrányban baloldali számlagyárhoz folyhattak pénzek, miközben a Lánchíd felújítása – hasonlóan a Blaha Lujza térhez – drágább és silányabb lett. A temetőbotrányban 70 milliót fizettek ki a semmire. A Budapesti Közművek Zrt.-hez tartozó temetkezési főigazgatóság által megbízott kertészeti cégnek a fővárosi temetőket kellett volna karbantartania, a feladat azonban nem teljesült. Mégis befogadták a számláikat, és fizettek csont nélkül… A BKV-hajómutyiban a hajók nem járnak, a pénz elfolyik.

Tamkó Sirató Károly így versel: „Volt egy dongó, meg egy légy, tovább is van, mondjam még? / Mondjad!”

Igaza volt Szentkirályinak: Karácsonynak valóban tényleg vissza kellene menni az óvodába dömperezni.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket