Mit akar elérni Manfred Weber?

„Elméletileg minden terv megvalósulhat, hogyha elszántak a politikusok, és ezt végigverik akár a társadalom ellenkezése dacára is. Láttuk ezt az illegális migráció kapcsán is, hogy hiába nem akarták az emberek, Nyugat-Európán végigverték. Gyakorlatban azonban azt gondolom, hogy Manfred Weber részéről ez egy kétségbeesett próbálkozás” – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. A szakértőt azzal kapcsolatban keresték meg, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője egészen őrült ötlettel állt elő a napokban.

Azt javasolta ugyanis, hogy az egész Európai Unióban vezessék be a kötelező katonai szolgálatot.

Felidézte, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök arról beszélt, felajánlja Európának a francia atomfegyvert – Manfred Weber erre úgy reagált, hogy ez egy olyan ajánlat, „amelyről beszélnünk kell”. Horváth József azonban úgy látja, a német politikus súlyos kijelentéseinek köze van ahhoz, hogy kevesebb mint egy hónapon belül, június 9-én sor kerül az európai parlamenti (EP) választásokra: Weber ugyanis így próbálja magára felhívni a figyelmet.

Objektum doboz

A szakértő továbbá rámutatott, hogy a nyugat-európai politikusok útkeresésben vannak, „nem tudják, hogyan kellene megfelelő módon reagálni arra az általuk is kialakított politikai helyzetre, amit az orosz–ukrán háború jelent”.

Horváth József szerint egy közös uniós hadsereg létrehozásáról még fényévekre vagyunk, ehhez ugyanis számtalan alapfeltételt meg kell teremteni.

Macron szavaira térve pedig azt emelte ki a szakértő, hogy francia részről egy jól hangzó gesztusról van szó – hiszen az elnök a francia atomütőerőt ajánlotta fel –, ugyanakkor nehezen tudja elképzelni, hogy az utolsó olyan eszközt is kiadná a kezéből Franciaország, amivel nagyhatalmi státusát fenn tudja tartani, legalább a látszat szintjén. Emlékeztetett, a nyugat-európai hadseregek vezérkaraiban is öt-tíz éves távlatokról beszélnek, amikor a közös uniós hadsereg gondolata felmerülhet. Figyelmeztetett, hogy mindehhez viszont fel kell számolni a „nemzetek Európáját”.

Ukrajna összeomlása a tét

Horváth Józsefet egyúttal arról is kérdeztük, kijelenthetjük-e, hogy elhúzódó háborúval számol a Nyugat – hiszen egy európai közös hadsereg felállítása nem kevés idő, emellett a védelem továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik.

„Az európai uniós politikusok, csakúgy, mint az amerikai kollégáik a Biden-adminisztrációban, először is azt a minimálcélt tűzték ki maguk elé, hogy az uniós és az amerikai elnökválasztásig ne omoljon össze Ukrajna” – fogalmazott az Alapjogokért Központ munkatársa.

Emlékeztetett, a nyugat-európai hadseregek vezérkaraiban is öt-tíz éves távlatokról beszélnek, amikor a közös uniós hadsereg gondolata felmerülhet. Figyelmeztetett, hogy mindehhez viszont fel kell számolni a „nemzetek Európáját”.

Elolvasom a cikket