Moszkva szerint brit fegyverekkel támadják Oroszországot az ukránok

„Az Egyesült Királyság által szállított fegyvereket az ukrán hadsereg aktívan használja a Donbasz, valamint más oroszországi régiók polgári infrastruktúrája és a polgári lakosság elleni terrortámadásokban” – jelentette ki.

A diplomata szerint Rishi Sunak brit miniszterelnök múlt havi bejelentése egy 500 millió fontos (617 millió dolláros) katonai segélycsomagról Ukrajnának, Nagy-Britannia kísérlete volt arra, hogy jelentősebb szerepet kapjon a NATO-ban és az európai országok között.

A britek hasonlóan cselekedtek, amikor Storm Shadow cirkálórakéták és Challenger–2 harckocsik szállítását kezdték meg Ukrajnának, és ezzel az első országok egyike lettek, amelyek ilyen típusú fegyverrel látták el Kijevet – magyarázta.

Beljajev megjegyezte, hogy orosz diplomaták többször figyelmeztették brit kollégáikat, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának támogatása „káros”, és „további eszkalációhoz és áldozatokhoz vezet a polgári lakosság körében”.

„Az, hogy London felhagy konfrontatív irányvonalával, beleértve a szankciókat is, szükséges feltétele a Moszkvával való kétoldalú politikai, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok helyreállításának” – mondta.

Az Oroszország és Nagy-Britannia közötti feszült viszony a múlt héten tovább romlott, miután David Cameron külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajnának „joga van” ahhoz, hogy a Nagy-Britannia által biztosított fegyvereket mélyen Oroszországon belüli célpontok elleni támadásra használja, ha úgy dönt, hogy így tesz.

Az orosz külügyminisztérium Cameron megjegyzéseit követően bekérette Nigel Casey moszkvai brit nagykövetet. „Casey-t figyelmeztették, hogy a brit fegyvereket orosz területen használó ukrán csapásokra adott válasz lehet bármely brit katonai létesítmény és felszerelés Ukrajna területén és azon túl” – áll a minisztériumnak a találkozót követően kiadott közleményében.

A hét elején az Egyesült Királyság bejelentette, hogy kiutasít egy orosz védelmi attasét, akit „be nem jelentett katonai hírszerző tisztnek” neveztek, és megfosztja diplomáciai státuszától az országban lévő néhány orosz tulajdonú ingatlant. Moszkva megfelelő választ ígért.

Elolvasom a cikket