A kardiológus eloszlatja népszerű mítoszt

Az Európai Kardiológiai Társaság megjegyzi, hogy a fizikai aktivitás nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, hanem a már meglévő betegségben szenvedőknél is csökkenti a korai halálozás kockázatát.

Mariia Pavlenko ukrán kardiológus szerint a szív- és érrendszeri betegségek különbözőek lehetnek, ezért nincsenek egységes ajánlások a fizikai aktivitásra vonatkozóan minden ember számára.

Annak meghatározásához, hogy milyen szintű testmozgás ajánlott az Ön számára kérdezze orvosát.

Hallgasson a testére is, és kezdje alacsony intenzitással, fokozatosan növelve az aktivitás ütemét és idejét. Különösen az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb tevékenység a séta.

Az American Heart Association és az American College of Sports Medicine az aerob (séta, úszás, kerékpározás) és a súlyzós edzés kombinációját ajánlja.

Hogyan sportoljunk szívproblémákkal?
Ha szív- és érrendszeri problémái vannak, csak akkor sportoljon, ha betartja az alábbi tanácsokat:

– ha a szabadban fog edzeni, figyeljen az időjárásra: kerülje a túl hideg vagy túl meleg időjárást.
– gyon elegendő vizet
– ha hosszú ideig szüneteltette a testmozgást, kezdje el fokozatosan növelni az aktivitását
– azonnal hagyja abba az edzést, ha rosszul érzi magát, ha mellkasi fájdalmat, szédülést vagy jelentős fáradtságot tapasztal

Hogyan őrizheti meg szívének egészségét?
Leggyakrabban ezeket a betegségeket saját viselkedésünk és szokásaink okozzák. Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány.

Egészséges életmódot kell élni, megfelelő étrendet kell választani, és rendszeresen mozogni.

Kerülje a dohányzást, az elektronikus dohányzóeszközöket és a vízipipát, mert a dohányfüst hatására a vérsejtek az erek falához tapadnak és vérrögöket képeznek, ami anginához, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Rendszeresen méresse meg a vérnyomását, és kezeltesse a magas vérnyomást.

Fejlesszen ki olyan készségeket, amelyekkel hatékonyan csökkentheti a stresszt, például meditáció, jóga, mély légzés vagy olyan hobbi, amely jó közérzetet biztosít.

Ezenkívül, ha a családban előfordult már szív- és érrendszeri betegség, fontos, hogy rendszeresen forduljon orvoshoz, és tegye meg a megfelelő megelőző intézkedéseket.

Elolvasom a cikket