Állandóan csak aludna? Itt a magyarázat

1. hiba – Önbecsapás
Napközben az irodában dolgozom, éjszaka pedig Superman módjára megmentem a világot, és azt gondolom, hogy nem kell aludnom.

Robert Rosenberg, az Arizonai Alvászavarok Központjának igazgatója szerint „Az önkéntes alvásmegvonás megzavarja a normális alvás-ébrenlét ciklust, amely minden éjszaka hét-kilenc óra pihenést tartalmaz, ami felesleges stresszhez vezet”. Ennek következtében megváltozik a nappal és az éjszaka közötti váltáshoz kapcsolódó bioritmus, ami megnehezíti az egészséges alvásmintához való visszatérést”.

Mit tegyünk: ne követeljünk magunktól hősiességet. Engedje meg magának, hogy megtapasztalja a fáradtságot, és aludja át az éjszakát.

2. hiba. A hálószoba túlzsúfolása dolgokkal

Az elménk mindent érzékel és lát, ami körülvesz minket. Ha az utolsó dolog, amit lefekvés előtt látott, szemét vagy rendetlenség volt, a gondolatai kaotikusak és kellemetlenek lesznek – mondja Wei Xin Lai, aki szabadalmaztatta az elalvást segítő speciális fejhallgató feltalálását.

A felesleges tárgyakat az otthonában, és különösen a hálószobában ki kell dobni.

3. hiba. Éhgyomorra elalvás

Robert Exman, a Missouri Alváskutató Intézet igazgatója szerint lefekvés előtt egy kis étkezés biztosítja a mély és pihentető alváshoz szükséges energiát.

4. hiba: szakaszos alvás

Rosenberg szerint a hálószoba a legjobb hely az alváshoz. Ha az ingázó vonaton szundikál, vagy vacsora után egy órát a kanapén tölt, az megzavarhatja az agyat.

Mit tegyünk: ne csaljunk a hálószobában. Ha álmosnak érzi magát, és még nincs lefekvés ideje, álljon fel és nyújtózkodjon.

5. hiba. Be akarja pótolni az alvást

„Ami az alvást illeti, lehetetlen behozni a lemaradást. Lehetetlen bepótolni” – mondja Rosenberg.

Mi több, az ilyen próbálkozások még nagyobb fáradtsághoz vezethetnek. Ha egész héten négy-öt órát aludt, és abban reménykedik, hogy hétvégén kilenc-tíz órát vagy még többet alszik, adja fel ezt az ötletett”.

6. hiba. A reggeli elhanyagolása

Mi köze van a reggelinek a lefekvéshez? Exman elmagyarázza, hogy az ébredés után egy órán belül elfogyasztott reggeli elindítja a test óráját és a visszaszámlálást a lefekvésig. Olyan, mint egy időzítő, amely jelzi, hogy mikor van itt az ideje lefeküdni.

Még ha korán kell is kelnie reggel, koncentráljon a nap pozitív eseményeire. Ez lehet az első korty ízesített tejeskávé vagy egy szép ruha.

Ha ön nő, időről időre alvásproblémákkal küzdhet. Ezt a tényt azonban érdemes figyelembe venni, mivel a férfiaknak és a nőknek eltérő alvásigényük van.

Matthew Minglone, az EOC California Sleep Centre vezető szakértője elmagyarázza, hogy a megfelelő pihenéshez szükséges REM-alvás időtartama a menstruáció, a premenopauza és a menopauza idején lerövidül, mivel a vérben lévő progeszteron hormon szintje gyorsan csökken. A testhőmérsékletünk már nem szabályozódik megfelelően, melegünk lesz, és ez kihat az alvásra.

Elolvasom a cikket