Álom-Ikarusok Tapolcán + GALÉRIA

Sütő-Nagy Zsolt
2024. május 12. vasárnap. 11:28

Szombaton Tapolca főterén hömpölygött az ország legkülönbözőbb pontjairól idevándorló tömeg, hogy megélje az Ikarus-csodát, a magyar buszgyártás legendás darabjainak szemrevételezését és kipróbálását, hiszen nem csupán gyönyörködni lehetett az ország legkülönbözőbb helyeiről érkező darabokban, hanem délután a Káli-medencében egy látványos felvonuláson vehettek részt az érdeklődők.

Nagyváradtól Chemnitzig hosszú, tömött sorokban érkeztek az Ikarus buszok retró és a mai ultramodern járatai a fesztiválra

Nagyváradtól Chemnitzig hosszú, tömött sorokban érkeztek az Ikarus-rajongók a retróbuszok és a mai ultramodern járatait megcsodálni

Fotó: MH/Török Péter

Talán furcsán hangzik, de az Ikarusok az egykori Kelet-Németországban legalább olyan népszerűek, mint itthon, külön klubokba tömörülnek a rajongók, akik gondosan ápolják relikviáikat, és a Chemnitzből Tapolcáig tartó tizennyolc órás utat is boldogan vállalják. A fesztiválra egy igazi buszkülönlegességet is elhoztak, az első igazi Ikarus csuklósok ritkaságnak tekinthető darabját, amelyet eredetileg egy Ikarus 60 és egy Tr.5 típusú járműből raktak össze a Dutra dömperekből kölcsönzött forgórésszel. Ez már annyira rendkívüli darab, hogy világszerte mindössze három létezik belőle.

Bordez Krisztián főrendező, az esemény megálmodója elmondta, hogy a busztalálkozókat járva döntött egy hazai Ikarus-találkozó megszervezéséről, és miután Németországban is lelkes hívekre talált, kétévente Tapolcán, míg a páratlan esztendőkben Németország különböző városaiban tartják a buszos randevúkat. Már az első találkozóra is 50 busz érkezett, és mintegy 2000 látogató.

Az idén 67 Ikarus töltötte meg a város főterét és környékét, ahol a legkülönbözőbb relikviák is beszerezhetők voltak. A szemrevételezést követően kora délután indult útjára a kilométer hosszú konvoj, amelyre több ezren váltottak jegyet. A legnépszerűbb típusra, az Ikarus 55-ös vagy 66-os, a „faros” vagy „Bözsi” becenéven közismert változatok kipróbálásáért hosszú sorok kígyóztak, de hasonló népszerűségnek örvendenek már napjaink csúcsjárművei is, amelyek nem csupán a hazai utakon, hanem Németországban is megtalálhatóak.

Az Ikarus cégvezetője, Sípos Zoltán elmondta, hogy ők ugyan csupán vendégek a találkozón, de nagyszerű alkalomnak tartja, hiszen a múlt és a jövő egyszerre jelenhet meg a nagyközönség előtt, és talán meglepő, de az ilyen rendezvények gyakran még értékesítési meglepetéseket is tartogatnak.

A Nagyváradtól Chemnitzig idelátogatók folyamatosan növekvő száma egyértelműen mutatja, hogy az Ikarusok mindenkinek a szívében ott vannak, és aki csak egyszer is használta, az szívesen gondol vissza ezekre a járatokra, megér egy szép tavaszi kirándulást.

Elolvasom a cikket