Csökkenti a vérnyomást és a plakkok mennyiségét az erekben

„Csökkenti a vérnyomást és a plakkok számát az erekben. A szakember szuper hasznos terméknek nevezte” – olvasható a cikk címe az Rbc.ua weboldalon.

Erről ír az RBC-Ukrajna (Styler projekt) Anasztaszija Goloborodko Telegramban megjelent publikációjára hivatkozva.

Amit a chia magról tudni kell!

„A chia magok a zsálya nemzetségbe tartozó, Latin-Amerikában őshonos növény magjai. A tengerszint feletti 1800-2600 méteres magasságban nő. Az apró, ovális, szürkésfekete színű, 1 mm-es magok napjaink egyik legnépszerűbb szuperélelmiszere” – mondja a szakértő.

A szuperélelmiszerek olyan növények gyökerei, magvai, virágai, algái, bogyói, levelei és szárai, amelyek magas koncentrációban tartalmaznak olyan jótékony anyagokat, amelyek tulajdonságaikban egyedülállóak.

„Soha nem volt 100 százalékig garantált, hogy a szuperélelmiszerek erősebbé és egészségesebbé tesznek. A gyorséttermi ételek további fogyasztásával sem érdemes a hatásra várni. Minden por, gyümölcslé, gél, shake és kivonat hasznos kiegészítője az étrendnek, de nem helyettesíti és nem csodaszer az egészségre” – mondja Goloborodko.

Megjegyzi, a történelmi bizonyítékok szerint a chia szinte a fő termék volt, egy szinten az amaránttal, a kukoricával és a hüvelyesekkel, a maják és aztékok étrendjében, és a harcosoknál és egyáltalán a főétkezésben.

„Úgy tartották, hogy napi egy evőkanálnyi mag 24 órán át képes ragyogó fizikai állapotban tartani az embert. A népi gyógyítók pedig ízületi betegségeket és bőrproblémákat kezeltek a magokkal” – mondja a nutriciológus.

A tudomány alátámasztja a chia magok egészségügyi előnyeit?

A tudomány szerint a chia magok mintegy 20 százalékban kiváló minőségű növényi fehérjéket, 34 százalékban egészséges zsírokat – különösen nagyra értékelt a magas linolén-, omega-3 és egyéb telítetlen zsírsavtartalmuk miatt –, 25 százalékban a bél mikroflórája számára előnyös rostokat, valamint jelentős mennyiségű antioxidánst és növényi eredetű kalciumot, magnéziumot, cinket és kalciumot tartalmaznak.

„A chia aktívan csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, az erekben lévő ateroszklerotikus plakkok csökkenéséhez vezet, normalizálja a vérnyomást, csökkenti a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és ragyogóan eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből” – mondja Goloborodko.

Elmagyarázza, hogy ha a chia magokat vízbe áztatjuk, néhány perc elteltével minden egyes mag körül egy kocsonyás réteg képződik. Amikor egy ilyen zselé, benne az egészséges chia-maggal a gyomorba kerül, egy gátat képez az emésztőenzimek és a bejövő táplálék között.

„Ez kedvez a szénhidrátok lassú átalakulásának cukorrá, és ez segít hosszú ideig alacsonyan tartani a vércukorszintet” – jegyzi meg a szakértő.

Ugyanakkor megjegyzi, hogy a chiának nincsenek hátrányai.

Elolvasom a cikket