Egyre jobban militarizálódik Kína?

A felülvizsgált „nemzetvédelmi oktatásról szóló törvény” kötelező katonai gyakorlatokat javasol a 12 és 15 év közötti diákok számára, és felszólít a honvédelmi tanulmányok bevezetésére már az általános iskola szintjén.

Bár a törvény a nemzetvédelmi oktatás előmozdítását nevezi meg célként, a brit lap szerint „a militarizálás irányába mutató szélesebb körű törekvéseket” támaszt alá.

Ez a lépés részben a Népi Felszabadító Hadsereg toborzási kihívásaiból eredhet, mivel a legtöbb diák inkább a magánszektorban próbál karriert építeni – teszi hozzá a cikk szerzője.

A lap felidézte, hogy Hszi Csin-ping elnök közelmúltban a hadsereg átszervezésére adott utasítást. S ezzel párhuzamosan a kínai vállalatok elkezdtek saját „önkéntes hadseregeket” (tulajdonképpen munkásőrségeket) alakítani.

Időközben Kína tavaly hatályba lépett új kémelhárítási törvénye kiszélesíti a nemzetbiztonsági fenyegetések fogalmát, ezzel pedig a hozzáférést a legkülönbözőbb adatokhoz és az elektronikus berendezésekhez.

Az Állambiztonsági Minisztérium is fokozta a kémkedés elleni küzdelmet, arra ösztönözve a polgárokat, hogy jelentsék a gyanús viselkedést, és az illegális tevékenységek fogalmát állítólag kiterjesztette a gazdaság kritikájára is.

Elolvasom a cikket