Így veszítik el az állásukat és kerülnek bíróság elé az amerikai rendőrök

Adam Reed, a pennsylvaniai állami rendőrség hadnagya bejelentette, hogy már nem dolgozik a hatóságnál az a meg nem nevezett járőr, aki márciusban letartóztatta Celena Morrisont és férjét, Darius McLeant. Egyebeket viszont nem árult el az ügyről. A szakszervezet tiltakozik.

Az eset érdekessége, hogy a transznemű Celena Morrison a város LMBT-ügyekért felelős irodáját, Darius McLean pedig egy LMBTQ+ közösségi központot vezet, és mindketten színesbőrűek. Egy gyorsforgalmi út mellett igazoltatták őket, amikor két kocsival egy szervizbe tartottak, és nem tartották be a követési távolságot, valamint az autók reflektorai sem voltak felkapcsolva. Azaz, veszélyeztették a közúti forgalmat.

A járőr félreállította McLeant, aki a jelek szerint nem volt túl készséges. Az intézkedésről videófelvétel is készült, ezen az látszik, hogy a férfi kezdettől fogva azzal vádolja a rendőrt, hogy „azért [csinálja ezt velem] , mert fekete vagyok.” A rendőr leszögezte, hogy nem, nem azért, majd elvette a mobiltelefont a felvételt készítő Morrison kezéből.

Kevin Mincey ügyvéd, aki a házaspárt képviseli, most nem kívánt nyilatkozni, csupán jelezte: arra készül, hogy a pert indít az állami rendőrség és a (volt) rendőr ellen.

A Pennsylvania állami rendőrök szövetsége bírálta az állami rendőrséget, amiért nem állt ki a járőr mellett. „Ez a döntés elítélendő” – mondta Stephen Polishan, a szakszervezet elnöke, hozzátéve: „Ez a fiatal járőr, aki mindössze hat hónapja van szolgálatban, jobbat érdemelt volna a kapitányságtól”.

Az eset további érdekessége, hogy a letartóztatások miatt korábban Cherelle Parker, a város afroamerikai polgármestere is úgy érezte, hogy meg kell szólalnia. „Nagyon aggasztónak” nevezte történteket, amelyet egy „fehérnek tűnő” rendőr és egy fekete pár közötti szóváltásként jellemzett.

A felvétel alapján egyébként az intézkedő rendőr fehérebb nem is lehetne.

Elolvasom a cikket