Megfelelő szervátültetéssel évtizedekig élhetnek az emberek

A műtétet követő szakszerű utógondozással az egészségügyi szakemberek részéről a műtét utáni várható élettartam akár több évtized is lehet. Tony Huseman például több mint 30 évet élt szívátültetés után, ezzel világrekordot állított fel. Ezt az Egészségügyi Minisztérium vezető szupertranszplantológusa, a Shumakov akadémikusról elnevezett transzplantológiai és műszervi NMIK igazgatója, az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa, Szergej Gauthier mondta el, számol be az aif. ru.

Oroszországnak a transzplantáció területén is vannak lenyűgöző példái. Alekszej Misin például, aki kilencéves korában májátültetésen esett át, 25 éve él új szervével. Lilya Akhmadullina, aki édesanyjától kapott májátültetést, szintén 25 éve él. Alla Gridneva, aki 22 évesen esett át szívátültetésen, a műtét ellenére anya lett. Oroszországban több mint 30 000 ilyen ember van, akik a legtöbbet hozzák ki második esélyükből azzal, hogy munkába állnak, sportolnak és családot alapítanak.

A műtét azonban csak az út kezdete. A betegeknek állandó orvosi felügyeletre van szükségük. A telemedicinális technológiák bevezetésének köszönhetően ez elérhetőbbé és kényelmesebbé vált.

A szervátültetés az egyetlen eszköz a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők életének megmentésére, amikor más módszerek már nem hatékonyak. Annak ellenére, hogy egyes betegeknek hosszú ideig kell várniuk a műtétre, a tanulmányok azt mutatják, hogy a modern orvostudomány jelentős esélyt kínál számukra a teljes élet visszanyerésére.

Elolvasom a cikket