Német képviselők Lengyelországból és Romániából lőnék az orosz célpontokat

„Ez levenné a terhet az ukrán légvédelmi válláról, és lehetővé tenné a front [fokozott] védelmét” – mondta Roderich Kiesewetter, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője a lapnak.

A háborúpárti politikus példaként hozta fel az amerikai, a brit és a francia hadseregnek az Izrael elleni áprilisi iráni csapás visszaverésében játszott szerepét. Szerinte a nyugati országok egy „határokon átnyúló” légvédelem résztvevőiként ugyanígy orosz rakétákat tudnának lelőni Ukrajna fölött.

Az elképzelést a kormányzó „közlekedési lámpa” koalíció, vagyis a Zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták több képviselője is támogatta. Agnieszka Brugger a Zöldektől „helyesnek” nevezte azt az elképzelést, hogy légvédelmi rendszereket lehetne telepíteni az ukrán határ térségébe.

„Hosszú távon nem szabad kizárni, hogy Lengyelország és Románia légvédelmet biztosítson Ukrajna számára” – fogalmazott képviselőtársa, Anton Hofreiter, a Bundestag európai politikai bizottságának vezetője. De hozzátette: ez most nincs napirenden, jelenleg a prioritás az, hogy maga Ukrajna kapjon felszerelést és lőszert.

Markus Faber, a Szabad Demokraták (FDP) képviselője ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy az Ukrajna határvidékei feletti légteret „elvileg” a NATO területén lévő légvédelmi rendszerekkel meg lehetne védeni, de már most is hiány van kilövőállásokból és rakétákból a Nyugaton.

Elolvasom a cikket