Óriási a baj a német gazdaságban

Az IW vasárnap közzétett tanulmánya szerint a vállalatok idén 49 milliárd euróval több bevételt tudnának elérni, ha elegendő számú szakmunkás dolgozna teljes kapacitással. A tanulmány szerint a probléma a következő években még inkább kiéleződik.

Tavaly 570 ezer állást nem tudtak betölteni – magyarázta az intézet. „A vállalatok számára ez azt jelenti, hogy a termelési potenciáljukat nem tudják kiaknázni. Tulajdonképpen többet tudnának termelni, de hiányoznak a munkavállalók”.

Mivel a szakképzett munkaerő problémája az elkövetkező években még inkább kiéleződik, a szakképzett munkaerőhiány költségei is növekedni fognak – tette hozzá. Az IW szerint a kieső termelési potenciál 2027-re várhatóan 74 milliárd euróra rúg.

„A szakképzettségi hiány csökkentése érdekében mindenekelőtt jól képzett bevándorlókra van szükség” – magyarázta az intézet. Ugyanakkor „különösen hatékony” lenne, ha „az idősebb munkavállalók tovább dolgoznának”. A vállalatoknak ezért arra kellene törekedniük, hogy a tapasztalt munkavállalókat „megfelelő ajánlatokkal” hosszabb ideig a vállalatnál tartsák.

Elolvasom a cikket