Vaj vagy margarin

Szirtes Györgyi
2024. május 12. vasárnap. 6:07

Bár a vajat sokan szeretik, mégis komoly vizsgálat alá került, amikor magas telített zsírsavtartalmát összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával. Sokan elfogadták a vaj eltűnését, sajnálkozva a vaj pikáns ízének elvesztése miatt, de egyetértettek abban, hogy a vaj szívre gyakorolt hatása túl nagy kárt okozhat. Kötelességtudóan áttértek a margarinra, ahogy azt a kutatók és a táplálkozási szakemberek javasolták. Aztán fény derült a margarin veszélyeire. A régebbi margarinok magas transzzsírtartalmúak voltak, ami a szívbetegségek szempontjából kettős csapást jelentett, mivel növelte az LDL (rossz koleszterin) és csökkentette a HDL (jó koleszterin) szintjét. Sokan úgy érezték, hogy elárulták vagy becsapták őket.

Az igazság az, hogy soha nem volt bizonyíték arra, hogy a vaj helyett margarint használva csökkent volna a szívroham vagy a szívbetegség kialakulásának esélye.

A szívbetegségek szempontjából a vaj továbbra is mértékletes használatra javasolt, főként azért, mert magas a telített zsírtartalma. A margarinokat azonban nem olyan könnyű besorolni.

A kenőanyagok (beleértve a vajat és a margarint is) egészségügyi értékét gyorsan összehasonlíthatja, ha egyszerűen megnézi a termékek tápértékjelölését. A cél a telített zsírok bevitelének korlátozása és a transzzsírok teljes elkerülése.

A vaj természetesebb, gazdagabb ízű, de magasabb a telített zsírtartalma. A margarin alacsonyabb telített zsírtartalommal rendelkezik, de hidrogénezés során transzzsírok képződhetnek.

A vaj vagy margarin egészségesebb alternatívái közé tartozik az olívaolaj és más növényi olaj alapú kenőanyagok, amelyek jótékony hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak.

Elolvasom a cikket