Erdogan:: Ankarának és Athénnak nincsenek olyan problémái, amelyek ne lennének megoldhatók

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 22:22

Törökországnak és Görögországnak nincsenek olyan problémái, amelyek ne lennének megoldhatók, minden vitás kérdést őszinte párbeszéddel orvosolnak – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn, az Ankarába munkalátogatásra érkezett Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A török elnök kiemelte, hogy a pozitív légkörre összpontosítanak, valamint a kommunikációs csatornák nyitva tartására, dacára annak, hogy véleményük számos kérdésben eltér.
Erdogan hangsúlyozta: „Azon dolgozunk, hogy megnöveljük a kétoldalú kereskedelem volumenét a mostani 6 milliárd dollárról 10 milliárdra.

A görögök és törökök között megosztott Ciprusra vonatkozóan Erdogan elmondta, hogy a kérdésre olyan igazságos, illetve végérvényes megoldást kell találni, amely a szigeten kialakult tényleges helyzetet veszi figyelembe. Mint mondta, egy ilyen rendezés a békét és a stabilitást erősítené a régióban.
Szót ejtettek a találkozón a terrorizmus elleni harc kérdéseiről is. Erdogan hangsúlyozta, hogy a két ország között kölcsönös megértés van ebben a szférában. Kijelentette, kölcsönös meggyőződésük, hogy a terrorszervezeteknek nincs helyük a régió jövőjében.

Micotákisz mindemellett úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezetben folyó palesztin–izraeli fegyveres konfliktust illetően Görögország nem tud mindenben egyetérteni Törökországgal, abban viszont egyetértés van, hogy az erőszaknak véget kell vetni, és tartós tűzszünetre van szükség.
A török elnök azon kijelentésére reagálva, miszerint Erdogan szomorúnak tartja a Hamászt terrorszervezetnek minősítő görög álláspontot, Micotákisz kijelentette: „Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet”.
Erdogan elmondta: álláspontja szerint a Hamász egy „ellenállási mozgalom”. Megemlítette, hogy a radikális iszlamista palesztin szervezet több mint ezer tagját ápolják török kórházakban.

Elolvasom a cikket