Görögország ismét Észak-Macedónia uniós csatlakozásának blokádjával fenyegetőzik

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 21:09

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn élesen bírálta, hogy amikor Gordana Sziljanovszka-Davkova északmacedón elnök vasárnap Szkopjéban letette hivatali esküjét, akkor az ország régi nevét, vagyis Macedóniát használta, s ezzel megsértette a két ország közötti 2018-as bilaterális megállapodást.

„Minden előrelépés a kétoldalú viszonyunkban, valamint Szkopje minden egyes lépése Európa irányába az egyezmény őszinte tiszteletben tartásától függ” – hangsúlyozta Micotákisz. Rámutatott: „jogellenes és elfogadhatatlan”, hogy Sziljanovszka-Davkova eltért a hivatalos szövegtől eskütételében.

Bulgária szintén attól tette függővé Észak-Macedónia uniós perspektíváját, hogy a szomszédos ország betartja a nemzetközi szerződéseket. Rumen Radev bolgár elnök figyelmeztetett, hogy a szkopjei vezetésnek tartania kell magát az Európai Unió Tanácsa által 2022-ben elfogadott tárgyalási kerethez. Dimitar Glavcsev ügyvivő bolgár miniszterelnök szintén azt hangsúlyozta, hogy Szkopje uniós perspektívája a megállapodások „átfogó végrehajtásától” függ.

Sziljanovszka-Davkova kampányát a „Macedónia újra büszke lesz!” mottóval folytatta le, és többször is leszögezte, hogy nem szeretné használni az ország nevében az „észak” jelzőt. Az ország neve hivatalosan 2019 januárjában változott meg Macedóniáról Észak-Macedóniára a Görögországgal folytatott névvita és megállapodás eredményeképpen. A névváltoztatásnak köszönhetően Görögország azóta nem akadályozta az ország euroatlanti integrációját. Gordana Sziljanovszka-Davkova szerint viszont nem lett volna szabad ilyen engedményt tenni, így azt sem szeretné, ha a Bulgáriával fennálló vita a Szófia által elvárt módon oldódna meg, vagyis úgy, hogy az ország alkotmányába államalkotó népcsoportként kerüljön be a bolgár.

Elolvasom a cikket