Öt ártatlan dolog, ami felgyorsítja az öregedést

Alváshiány

Az elégtelen alvás befolyásolhatja a hormontermelést, ezáltalá pedig lassíthatja a bőr regenerálódását és negatív hatással lehet az általános közérzetre. A hosszú távon alváshiány éppen ezért a bőr idő előtti öregedését okozhatja, sőt hatására a kognitív funkciók is sokkal előbb kezdhetnek hagyatlani. Kutatások szerint például a folyamatos alváshiány és a demencia kialakulása között sokkal több az összefüggés, mint azt gondolnánk.

Túlzott cukorfogyasztás

Természetesen alkalomadtán egy szelet csoki vagy egy gombóc fagyi belefér, de ha valaki egészségtelenül sok cukrot fogyaszt, akkor az nem csak a derékbőségre lehet hatással. A rengeteg cukor ugyanis károsíthatja a kollagént és a elasztint, amik kulcsfontosságúak a bőr feszességének és simaságának megőrzésében. Szóval, a cukorra nem csak a fogyás miatt érdemes nemet mondani.

A kék fény

Az okostelefonok és táblagépek túlzott használata idő előtti ráncokat eredményezhet, különösen a nyakon és a dekoltázson. Egészen döbbenetes, de ennek már neve is van, ugyanis az így kialakult állapotot „tech nyaknak” hívják. A baj az, hogy az eszközökből kibácsott kék fény felgyorsíthatja a bőr öregedését: kutatások szerint a folyamatosan kék fénnyel érintkező emberek arcbőre átlagosan 10 százalékkal gyorsabban öregszik, mint másoké, ami azt is jelenti, hogy korábban mutatkoznak meg náluk az öregedés tipikus jelei, úgy mint a szürke és fakó arcszín.

Elégtelen vízfogyasztás

Ezt egyébként meg sem kellene említeni, annyira egyértelmű, mégis sokan még mindig megfeledkeznek a hidratálás fontosságáról. A bőr rendszeres kiszáradása pedig azt eredményezheti, hogy veszít a rugalmasságából, emiatt pedig hamarabb indulnak be az öregedési folyamatok. Szóval at est külső és belső hidratálása kulcsfontosságú a fiatalos megjelenés megőrzéséhez.

Nem megfelelő fényvédelem

A szépségápolási szakértők nem győzik hangsúlyozni a fényvédelem fontosságát, mégis sokan továbbra is figyelmen kívül hagyják azt. Pedig az UV-sugarak hatalmas károkat képesek tenni a bőrben, például az öregedési folyamatokat is idő előtt beindíthatja. A folyamatosan napsugárzásnak kitett bőr ráncos lehet, pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta és veszíthet a rugalmasságából is. A fényvédő használata éppen ezért időjárástól függetlenül mindig ajánlott, mert hatékonyan lassíthatja le ezt a folyamatot.

Elolvasom a cikket