Továbbra is súlyos a helyzet Harkiv megyében

MH/MTI
2024. május 13. hétfő. 20:34

A tisztségviselő kifejtette, hogy Harkiv megyében, ahol az ellenség május 10-én átlépte az ukrán–orosz államhatárt, vasárnap estig 31 támadást hajtottak végre az orosz erők ukrán települések ellen. A vezérkar szóvivője megerősítette, hogy az ellenség taktikai sikereket ér el, a helyzet azonban szavai szerint továbbra is összetett és dinamikusan változik. A Harkiv megyei rendőrség hétfői közlése szerint május 10-e óta hétfő délig 1741 helyi lakost evakuáltak a megye határ menti térségéből.

Eközben leváltották a Harkiv megyei hadműveleti-taktikai csapat (OTUV) eddig parancsokát – adta hírül az RBK-Ukrajna hírportál a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csoporttól származó információra hivatkozva. A katonai vezetés döntése értelmében május 11-étől Mihajlo Drapatij dandártábornok váltja az OTUV élén Jurij Haluskin dandártábornokot, aki mindössze április óta töltötte be ezt a posztot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) elmondták az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy az éjjel drónokkal csapást mértek az oroszországi lipecki és belgorodi régiókban, aminek eredményeként kigyulladt Sztarij Oszkol városa közelében egy olajraktár és a Jeleckaja elektromos alállomás. A hírportál hozzátette, hogy az eltalált „Oszkolnyeftyesznab” olajraktár a Belgorodi terület legnagyobb regionális üzemanyagtároló vállalata.

A 47. ukrán különálló gépesített dandár arról számolt be a Telegramon, hogy légvédelmi rakéta- és tüzér zászlóaljának katonái lelőttek egy orosz Ka–52-es felderítő és támadó helikoptert.

Artem Liszohor, a Donyec-medencében fekvő Luhanszk megye kormányzója arról adott hírt a Telegramon, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz lőszerraktárra a megszállásuk alatt lévő Szorokine településen. Kiemelte, hogy egy héten belül ez a harmadik ukrán csapás, amelyet az orosz vonalak mögötti területre mértek a régióban.

A 63. ukrán különálló gépesített dandár a Telegramon arról számolt be, hogy egy támadással tíz darab orosz haditechnikai felszerelést semmisítettek meg, beleértve öt harckocsit. A támadásról videofelvételt is közzétettek, azt azonban nem fedték fel, hogy hol mérték a csapást az orosz erőkre.

Az ukrán vezérkar hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 484 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 31 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 26 drónt.

Az ukrán katonai hírszerzés hivatalos honlapján közzétette, hogy eddig 31 orosz pilótának a nevét derítették ki, akik Tu–95MS és Tu–160 típusú repülőgépekről mértek csapásokat Ukrajnára, közülük áprilisban kettőt harcképtelenné tettek.

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy orosz ágyúzások következtében az elmúlt nap során két civil vesztette életét és további kettő sebesült meg. Az északkeleti Szumi megye katonai közigazgatása arról tájékoztatott, hogy az oroszok 26 támadást hajtottak végre a régió ellen, amelyek következtében egy helyi lakos meghalt, további két ember pedig megsebesült.

Elolvasom a cikket