Egyre fogynak az osztrák sofőroktatók

Úgy tűnik, hogy már csak rendkívül kevesen érdeklődnek a gépjárművezető-oktató szakma iránt – hangzott el kedden az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű műsorában. Mint az összeállításból kiderült, a minap a nagy múltú, burgenlandi Gaal autósiskola szervezett egy toborzónapot Nagymartonban (Mattersburg), ám a remélt siker sajnos elmaradt.

Johann Gaal, a tanoda üzemeltetője az orgánumnak elmondta, az eredeti harminc jelentkezőből csak húszan jöttek el, és közülük végül csak ketten jelentkeztek oktatónak. A szakember szerint sokakat elriasztott a képzés időtartama és a körülbelül négyezer eurós tandíj.

Karl Karner, a burgenlandi autósiskolák elnöke szerint a képzési program reformja némi változást hozhat – ám rengetegen szkeptikusak. Utóbbiak szerint a hiány nemcsak a magas költségeknek köszönhető, hanem annak is, hogy a mai fiatalok már egyre kevésbé hajlandók megszerezni a jogosítványt. S e mellett az is gond, hogy a csekély számú érdeklődők nem kis része előbb elhagyja a pályát, mint hogy beállna dolgozni.

Elolvasom a cikket