Íme a legfontosabb szempontok
A paradicsom természetes savassága gyomorégést vagy savas refluxot okozhat, különösen, ha hajlamos az emésztési problémákra vagy GERD-re (gastrooesophagealis reflux betegség).
A paradicsom magas káliumtartalma problémás lehet a krónikus vesebetegség előrehaladott stádiumában szenvedők számára. A túlzott oxalát szintén hozzájárulhat a vesekomplikációkhoz.
A paradicsom héja és magjai súlyosbíthatják az IBS tüneteit, ami hasi panaszokhoz és puffadáshoz vezethet. A paradicsom szolanin nevű alkaloidot tartalmaz, amely kalciumot halmozhat fel a szövetekben, és ízületi gyulladást és fájdalmat okozhat.
A paradicsomban található hisztamin allergiás reakciókat, többek között bőrkiütést, duzzanatot és légzési problémákat okozhat. A 75 mg-nál több likopin napi fogyasztása a bőr elszíneződésével jellemezhető likopenodermának nevezett bőrbetegséget okozhat.
Ajánlatos a paradicsomot mértékkel fogyasztani, hogy elkerüljük ezeket a lehetséges egészségügyi problémákat.