Meghalt az első külföldi ENSZ-alkalmazott Gázában

MH/ MTI
2024. május 14. kedd. 16:25

Közleményében Guterres elítélte a világszervezet munkatársai ellen elkövetett támadásokat, azonnali humanitárius tűzszünetet, illetve az övezetbe hurcolt túszok elengedését követelte.

Az ENSZ aláhúzta, hogy most először öltek meg az övezetben külföldi – tehát nem palesztin – ENSZ-alkalmazottat, kiemelve, hogy a világszervezet munkatársai által használt, tűz alá vett járművön egyértelműen fel volt tüntetve, hogy kik utaznak benne.

Ugyancsak hétfőn izraeli légitámadás érte az övezet középső részén található Nuszejrát menekülttábort, a műveletben a Wafa palesztin hírügynökség adatai szerint 14-en meghaltak, köztük több gyerek.

Mindeközben az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) az X-en azt közölte, hogy több mint 150 ezer várandós nő van veszélyben a rendkívül rossz egészségügyi körülmények miatt.

„Egyetlen gyermeket sem szabad ilyen szenvedéseknek kitenni. Azonnali tűzszünetre van szükség” – olvasható az üzenetben.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet pedig járványok kialakulására figyelmeztetett, aláhúzva, hogy becslések szerint mintegy 210 millió dollárnyi (75,3 milliárd forint) kár keletkezhetett az övezet víz- és szennyvíztisztítási infrastruktúrájában, valamint a tömeges kitelepítések és a nyári hőség közeledte miatt. Közleményében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az utcákon csorog a szennyvíz, a pocsolyák körül élősködő bogarak pedig sok gyereket megcsípnek.

Az ENSZ kedden közzétett adatai szerint csaknem 450 ezerre nőtt azok száma, akik elmenekültek az övezet déli részén lévő, harcok sújtotta Rafahból, mióta az izraeli hadsereg (IDF) a múlt héten benyomult a város keleti peremkerületeibe. Az egyiptomi határnál lévő városban mintegy 1,4 millióan zsúfolódtak össze.

A háború tavaly októberi kezdete óta a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben meghaladta a 35 ezret, a sebesülteké a 79 ezret a helyi hatóságok keddi tájékoztatása szerint. Az utóbbi 24 órában 82 palesztint öltek meg és 234 sebesültről tudni – tették hozzá a tájékoztatásban.

Bár az izraeli sajtó hétfőn felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ váratlanul felülvizsgálta és nagyjából a felére csökkentette a háborúban meghalt nők és gyermekek helyi beszámolókon alapuló becsült számát, miközben összességében az életüket vesztők számán nem változtatott, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kedden leszögezte: teljesen megbíznak a gázai egészségügyi minisztérium adataiban.

Elolvasom a cikket