Mi történik, ha túl sok gyümölcsöt fogyasztunk?

A gyümölcsök előnyei a szervezet számára
A gyümölcsök alacsony zsír- és nátriumtartalmúak, és nem tartalmaznak koleszterint. Számos olyan hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyekből a legtöbb ember szervezete nem jut elegendő mennyiséghez.

Kálium

A kálium segít szabályozni a vérnyomást. A gyümölcsökben, zöldségekben és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Élelmi rostok

A rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kockázatát és elősegítik a jó emésztést. A rostok megtalálhatók az egész vagy vágott gyümölcsökben, de a gyümölcslében szinte egyáltalán nem.

Az élelmi rostok segítenek abban, hogy hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat, ami segít a testsúlyunk szabályozásában. Emellett lassítják az emésztést és a cukor véráramba jutását. Ez megakadályozza a cukorszint hirtelen kiugrását és csökkenését.

C-vitamin

Ez a vitamin támogatja a testszövetek növekedését és javulását, gyógyítja a sérüléseket, elősegíti a száj egészségét, és segít a szervezetnek a vas felszívódásában.

Folsav

A folsav segíti a szervezetet az erős vörösvértestek előállításában, a fehérje anyagcseréjében és a homocisztein nevű aminosav lebontásában (amely szívbetegségekhez vezethet). Fontosak a terhesség alatt is.

A túlzott fogyasztás kockázatai
A gyümölcsök természetes cukrot tartalmaznak, és egyes fajtái meglehetősen kalóriadúsak. A szakértők szerint azonban az italokhoz, desszertekhez és egyéb élelmiszerekhez hozzáadott cukor miatt kell aggódni.

Ha azonban nagy adagokban fogyasztják, a túlzott mennyiségű gyümölcscukor olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint pl.

súlygyarapodás
cukorbetegség;
hasnyálmirigy- és vesebetegségek szövődményei;
fogszuvasodás;
B12-vitamin-, kalcium-, D-vitamin- és omega-3 zsírsavhiány.

A lassú cukorbevitel, például a szilárd ételekkel való étkezés vagy a cukros ételek időben elosztva történő fogyasztása lehetővé teheti, hogy a belek hatékonyan szabályozzák a májba jutó mennyiséget.

Ha azonban túl sok cukrot veszünk magunkhoz, amit a vékonybél egyszerre nem tud feldolgozni, például folyékony cukorforrások, például gyümölcslevek fogyasztásakor, a májban lévő szint megemelkedhet.

Ez megnehezíti a máj számára a cukor feldolgozását, és egy metabolikus szindrómának nevezett állapothoz vezethet. Ezenkívül egyes emberek allergiásak bizonyos gyümölcsökre, például a bennük lévő fehérjékre vagy a fruktózra.

Ilyen esetekben a gyümölcsfogyasztás allergiás reakcióhoz, például bőrpírhoz, súlyos esetben pedig anafilaxiás sokkhoz vezethet.

Bár a gyümölcs fontos szénhidrátforrás, ha több szénhidrátot fogyasztunk, mint amennyit egy-egy nassolás után elégetünk, a felesleg táplálhatja a meglévő zsírraktárakat, vagy növelheti a testzsírraktárakat.

Ezenkívül a túl sok gyümölcs elfogyasztása során a nagy mennyiségű folyadék, a rostok és egyes cukrok kombinációja természetes hashajtó hatású lehet, ami egyeseknél hasmenéshez vezethet.

Mennyi gyümölcsöt kellene enni?
A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat általános ajánlása a gyümölcsfogyasztásra vonatkozóan napi 400 gramm, azaz öt darab 80 grammos adag.

Legalább ekkora mennyiségű gyümölcs elfogyasztása hozzájárulhat az általános egészség és jólét előmozdításához. Ez a mennyiség azonban nem feltétlenül ideális minden ember számára.

A friss gyümölcsök és zöldségek iránti egyéni szükségletek a következők függvényében változhatnak

magasság
súly
nem
életkor
fizikai aktivitás;
egészségi állapot.

Figyelembe kell venni a terhességet, a szoptatást és a krónikus betegségeket, például a cukorbetegséget vagy a vesebetegséget is.

Ezért a gyümölcsök ideális mennyiségét az étrendben az orvos egyéni cukor- és szénhidrátbevitelre és ellenjavallatokra vonatkozó ajánlásainak megfelelően kell kiválasztani.

Emellett a kutatási eredmények megnyugtatóak – bár valamiből túl sokat enni káros lehet, nem valószínű, hogy valaki túl sok gyümölcsöt eszik.

Elolvasom a cikket