Mire való az A-vitamin?
Az A-vitamin egy fontos tápanyag, amelyet a szervezet nem állít elő. Kémiai felépítése szerint az A-vitamin csoportot a következőkre osztják: retinol (A1-vitamin), retinal (A1-vitamin aldehid), retinsav, dehidroretinol (A2-vitamin) és karotinoidok, amelyek közül megkülönböztetjük a β-karotint.
Az A-vitamin az egészség számos aspektusában fontos szerepet játszik, többek között a következőkben:
• a szem egészsége: az elegendő mennyiségű A-vitamin segít fenntartani a retina egészségét és megelőzni az időskori makuladegenerációt;
• az immunrendszer egészsége: az A-vitamin szerepet játszik a fehérvérsejtek termelésében és működésében, amelyek segítenek a baktériumok és más kórokozók elfogásában és eltávolításában a véráramból;
• reproduktív egészség: az A-vitamin csökkenti a meddőség kockázatát és segít megelőzni a születési rendellenességeket, mivel részt vesz a születendő gyermek számos fő szervének és struktúrájának növekedésében és fejlődésében;
• a bőr egészsége: az A-vitamin segít megőrizni a bőr egészségét azáltal, hogy megakadályozza a szárazságot és a viszketést;
• egészséges csontnövekedés: az A-vitamin a csontok szilárdságát is támogatja a könnyű törések megelőzésével.
Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség továbbá azt ajánlja, hogy az antioxidánsokat, köztük a béta-karotint is inkább a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendből, mintsem étrend-kiegészítőkből szerezzük be.
Mi okozza az A-vitamin-hiányt?
Az A-vitamin-hiány leggyakoribb jele a xerophthalmia nevű szembetegség. A xerophthalmia a gyenge fényviszonyok közötti látásképtelenséget jelenti, és kezeletlenül vaksághoz vezethet.
A tartós A-vitaminhiány a légzőszervi megbetegedések (például tüdőgyulladás) és fertőzések (például kanyaró és hasmenés) fokozott kockázatához is vezethet.
Az A-vitaminhiány vérszegénységet is okozhat (olyan állapot, amelyben a vörösvértestek nem szállítanak elegendő oxigént a szervezetnek). Súlyos esetekben az A-vitamin hiánya végzetes lehet.
Mihez vezet az A-vitamin túladagolása?
Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezetben raktározódik. Ez azt jelenti, hogy a kész A-vitamin túlzott bevitele az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből toxikus szintekhez és hipervitaminózishoz vezethet.
A krónikus és akut A hipervitaminózis tünetei a következő jeleket foglalják magukban:
• étvágytalanság és erővesztés, álmosság;
• látáskárosodás (kettős látás);
• súlyos fejfájás;
• láz;
• hányás;
• ízületi és izomfájdalom;
• száraz bőr és öregségi foltok megjelenése;
• a lép és a máj megnagyobbodása;
• sárgaság;
• a vérvizsgálati eredmények megváltozása.
Súlyos esetekben görcsrohamok, vízfejűség és szívgyengeség léphet fel.
Bár ezt okozhatja a vitamin túlzott étrendi bevitele is, ez ritka a táplálékkiegészítők és gyógyszerek túlzott beviteléhez képest.