A kókuszolajat vagy kókuszzsírt a kókuszdió húsából préselik. Szobahőmérsékleten szilárd, fehér. 24-25 fokon azonban már kezd folyékonnyá válni. Közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll, amelyek jól emészthetőek, nem terhelik meg a szervezetet.
Érdemes is használni, hiszen sok benne az egészséges, antibakteriális és immunerősítő hatású laurinsav. Emellett füstölési pontja is viszonylag magas (195 Celsius-fok), azaz kockázatmentesen használható erős tűzön. Jó választás ezért például a wokos ételekhez vagy a bő zsiradékban való sütéshez. Ha pedig egy-egy használat után alaposan átszűrjük, és megtisztítjuk a belekerült, égett darabkáktól, akkor akár többször is süthetünk benne.
A kókuszzsír semmiféle állati összetevőt nem tartalmaz és nagyon jól használható vegán és nyers süteményeknél, valamint tortakrémeknél is. Nem kell hűtőszekrényben sem tartani, a felnyitott dobozban is eláll legalább fél évig.