Az inzulinrezisztencia egyre gyakoribb. Kutatások szerint az inzulinrezisztencia bizonyos ételek fogyasztásával nemcsak megelőzhető, de vissza is fordítható.
Mi az inzulinrezisztencia, milyen tünetei vannak?
Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrát anyagcsere zavara: az anyagcsere-folyamatban részt vevő szervek (máj, izmok, zsírszövet) érzéketlenné válnak az inzulinra, amelynek következtében csökken a sejtek cukorfelvétele.
Jellemző tünetei:
- falásrohamok,
- cukoréhség,
- szénhidrátdús ételek elfogyasztása utáni idegesség, fáradékonyság
- túlsúly, amely főleg hasi zsírpárnák formájában jelenik meg,
- depresszió, fáradtság, rossz közérzet
- menstruációs zavarok, PCOS, akár meddőség
- éjszakai izzadás, gyakori ébredés
- változatlan életmód melletti hízás
- kimaradó étkezés esetén hipogliémiás tünetek, mint remegés, feszültség, izzadás
- sportolás közbeni vércukorszintesés
Az inzulinrezisztencia kialakulásának okai:
A genetikai hajlam mellett az ülő, mozgásszegény életmód, a rendszertelen táplálkozás, a fokozott stressz és önmagában az elhízás is okozhatja az anyagcserezavart.
Mit egyen, hogy megelőzd vagy visszafordítsd a kialakult inzulinrezisztenciát
Amellett, hogy követed az orvosod kezelési utasításait, mozogj többet, sportolj, ami két oldalról is támad, hiszen a sejtek glükózfelvevő képességének növelése mellett a stresszt is oldja. Emellett egyél olyan ételeket, amelyek növelik a sejtek inzulinérzékenységét, csökkentik a falásrohamokat és/vagy lassítják a szénhidrát-felszívódást.
A következő ételeket építsd be az étrendedbe és rendszeresen fogyaszd
- savanyúságokat, fermentált ételeket, almaecetet, citromlevet (ne önmagában), mert növeli a sejtek inzulinérzékenységét
- zöldfűszereket, pl. petrezselymet, bazsalikomot, mentát, oregánót, tárkonyt stb., mert ezek is növelik a sejtek inzulinérzékenységét
- kurkumát, amely egy 2009-es tanulmány szerint hatékonyabban növelte a glükózfelvételt, mint a receptre felírt gyógyszer, egy másik vizsgálat szerint napi 250 mg kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) 9 hónapig tartó bevitele megelőzte a 2-es típusú diabétesz kialakulását
- fahéjat, mert lassítja a vele együtt fogyasztott étel felszívódását, ezzel a vércukorszint emelkedését is, ugyanakkor javítja a sejtek inzulinfelvevő képességét
- magas rosttartalmú zöldségeket, mert minden zöldség, amit megeszel, csökkenti a falásrohamokat, lassítja a szénhidrát felszívódását és növeli a sejtek inzulinérzékenységét
- jó minőségű zsírok, mint az extraszűz-olívaolaj, az avokádóolaj vagy a halolaj
A finom ételek mellett vannak olyan természetes táplálékkiegészítők, amelyek csökkentik a vércukorszintet, növelik a sejtek inzulinfelvevő képességét.
Mio-inozitol
Korábban B8-vitaminként tartották számon, ám az inozitol (mint kiderült) nem vitamin. A szervezetünk is képes előállítani cukorból, és hogy azután inzulinérzékenyítő anyagként viselkedjen, vagyis hozzájáruljon az inzulin hormon megfelelő hasznosításához. A kutatások alapján a por formában és kapszulaként is kapható mio-inozitol segít 2-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia és metabolikus szindróma esetén, de hormonális problémák (PCOS, termékenységi gondok, PMS) és hangulatzavarok esetén is hatásos lehet.
Számos növényben megtalálható természetes vegyület, amely 2-es típusú cukorbetegekkel végzett vizsgálatok alapján ugyanolyan kimutatható mechanizmussal csökkenti a vércukorszintet, mint a betegség kezelésére általában használt vényköteles gyógyszer hatóanyaga: csökkenti az éhomi (éhgyomorra mért) vércukorszintet, növeli az inzulinérzékenységet és glükózfelvételi képességet, csökkenti a testsúlyt és az inzulinrezisztenciát.