V. Németh Zsolt: Az elmúlt másfél évtizedben ezermilliárd forintot fordított a kormány a víziközmű-hálózat fejlesztésére

MH/ MTI
2024. május 15. szerda. 19:35

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarország európai uniós szinten is kimagasló eredményeket ért el a területen. Közölte, csaknem 83 százalékra nőtt a szennyvíz-kezeléssel ellátott lakások száma és megduplázták az országban a szennyvíztisztító-telepek számát.

Az ország uniós csatlakozásakor több mint 300 településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára kilencre csökkent – tette hozzá az államtitkár.

Kijelentette, „feladat van bőven”, ezért is döntött úgy a kormányzat, hogy egy új korszakot nyit az ágazat életében. Ez egyrészt szervezeti átalakítást jelent, V. Németh Zsolt azt mondta, 2010-ben négyszáz szolgáltató látta el a víziközmű-szolgáltatási feladatokat az országban, ez mára harminchatra csökkent, aminek a fele állami szolgáltató.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nem lakossági szektorban díjrendezést hajtottak végre, mert az elmúlt évben negyvenkilencszeres volt a különbség a víz- és huszonhatszoros a szennyvíztisztítás díjában.

Úgy fogalmazott, a hazai vízhálózat negyven százaléka kockázatosnak és túlnyomóan kockázatosnak minősül, így negyvenezer kilométer régi vezeték cseréjére van szükség, aminek a tervezése már elkezdődött az állami tulajdonú szolgáltatóknál. Hozzátette, a hálózati vízveszteség meghaladja a 22 százalékot, ami a harmadára csökkenthető az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a szikszói.

Koncz Zsófia (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a projektzáró rendezvényen azt mondta, a város négymilliárd forintos fejlesztéssel korszerűsítette az ivóvíz-hálózatát.

Kiemelte, a térségben számos, a víziközmű-ágazatot érintő fejlesztés valósult meg vagy van folyamatban.
Sváb Antal (Szikszó Városért Egyesület) polgármester arról beszélt, hogy a 2020-ban indított fejlesztés nemcsak a lakosság életminőségét, hanem a városban működő nagy cégek termelési hatékonyságát is segíti.

A Szikszó és térsége vízellátását segítő projekt részeként egyebek mellett két 250 köbméteres víztároló medence épült, és kicserélték a régi, azbesztcement-vezetékrendszert is több mint tizenegyezer folyóméteren.

Elolvasom a cikket