Zaharova kétségbeesettnek tartja a brit miniszterelnök hazugságait

Sunak hétfőn a Policy Exchange agytröszt ülésén arra figyelmeztette a nyugati nemzeteket, hogy ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, akkor ők lehetnek a következők. Továbbá „vakmerőséggel” vádolta Moszkvát, azt állítva, hogy „közelebb vitt minket egy veszélyes nukleáris eszkalációhoz, mint a kubai rakétaválság óta bármikor”.

A brit miniszterelnök azzal is vádolta Moszkvát, hogy elvágta a Nyugat gázellátását. Ez a lépés, állítása szerint, „pusztító hatással volt az emberek életére és veszélyeztette energiabiztonságunkat”. Sunak azt is állította, hogy az Oroszországhoz hasonló országok megpróbálják fegyverként használni a bevándorlást céljaik elérése érdekében.

Zaharova válaszolt ezekre az állításokra, mondván: „Sunak hazugságai annyira kétségbeesettek, hogy még sajnálni is lehetne őt”.

Elutasította a nukleáris eszkaláció vádjait, megjegyezve, hogy Ukrajna volt az, amely részt vett az oroszországi Zaporozsjei Atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítményének bombázásában.

Az energiaválságra utalva a szóvivő megjegyezte, hogy „Oroszország egy pillanatra sem állította le a gázszállításokat”, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok volt az, amely több más NATO-országgal együtt megtiltotta az orosz energiaimportot, és nyomást gyakorolnak az EU-ra, hogy ugyanezt tegye. Az unió azonban még mindig importál orosz gázt, bár 2027-ig teljesen ki akarja vonni azt a forgalomból.

Zaharova szerint Sunak fő hazugsága az volt, hogy Oroszország leállította az energiaszállításokat. Elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték 2022-ben bekövetkezett robbanása ellenére az egyik vezeték továbbra is üzemel, de a nyugatiak Washington politikai nyomására lezárták azt.

Az Északi Áramlat szabotázsa előtt – mondta Zaharova – az Egyesült Államok nyilvánosan a vezeték megsemmisítésével fenyegetőzött, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig a nyugati országok álláspontja miatt nem támogatta a nemzetközi vizsgálatra vonatkozó felhívásokat.

Elutasította a bevándorlási válsággal kapcsolatos vádakat is, megjegyezve, hogy a Nyugat volt az, aki az elmúlt években Líbiában és a Közel-Keleten erőszakos konfliktusokat szított, ami menekültáradatot váltott ki. Szerinte a Nyugat közvetlenül felelős a kijevi puccsért is, amely polgárháborúhoz és több ukrajnai menekülthullámhoz vezetett.

Elolvasom a cikket